U Lapovu 1. marta počinje sa radom najveća solarna elektrana u Srbiji

od strane | 24/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Najveća solarna elektrana u Srbiji „DeLasol“, koja se prostire na 17 hektara, spremna je za montažu solarnih panela i planirano je da počne sa radom 1. marta, objavilo je Udruženje obnovljivi izvori energije Srbija.

Glavni izvođač radova na novoj solarnoj elektrani u Lapovu je MT-KOMEX.

Da je reč o projektu velikih razmera govori i podatak da će biti postavljeno 17.980 panela, a ova elektrana biće kapaciteta 9,913 MW.

Iz Udruženja obnovljivih izvora energije najavljeno je da će se za prikupljanje sunčevih zraka koristiti bifacijalni solarni paneli, jer oni imaju mogućnost da prikupljaju sunčeve zrake koji se odbijaju o podlogu i proizvode struju efikasnije od elektrana sa monofacijalnim panelima.

Pored velikog doprinosa energetskom sistemu Srbije, ova najveća solarna elektrana će sigurno biti i prava atrakcija šumadijskog okruga.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...