U januaru 44 odsto domaćinstava ostvarilo popust za struju

od strane | 24/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Čak 44 odsto domaćinstava u Srbiji je u januaru ostvarilo popust za racionalnu potrošnju električne energije, čime je potrošnja struje u zemlji smanjena za 11 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, takav popust u januaru je ostvarilo 1,38 miliona domaćinstava.

Najveći popust od 30 odsto, koji se odobrava za uštede od 30 i više odsto električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, na januarskim računima ostvarilo je 15 procenata domaćinstava.

Devet odsto ostvarilo je popust od 20 odsto za uštedu struje između 20 i 30 procenata.

U saopštenju se dalje navodi da je 20 odsto domaćinstava imalo manju potrošnju u rasponu od pet do 20 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, te je na taj način ostvaren popust od 15 odsto.

Prema podacima ministarstva, domaćinstva koja su ostvarila popust za racionalnu potrošnju smanjila su korišćenje električne energije u januaru ove godine za 11 odsto, odnosno za 160 gigavat sati (GWh) u odnosu na januar prethodne godine.

Najveće uštede električne energije ostvarene su u Beogradu, Nišu, Smederevu, Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...