U Beogradu otvorena izložba autohtonih sireva Balkana

od strane | 25/02/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Izložba autohtonih sireva Balkana počela je danas u Beogradu, gde će posetioci biti u prilici da probaju retke i neobične vrste stotine sireva malih mlekara i zanatskih proizvođača, koji se ne mogu naći u prodavnicama i u mlečnim halama pijaca.

Osnivač manifestacije „Balkan Cheese Festival“ Srba Jovanović rekao je da se ovaj festival održava po 15. put i da okuplja najbolje sireve iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, kao i sireve iz Francuske i Italije, koji će biti izloženi sutra, tokom drugog dana trajanja izložbe.

– Cilj ovog festivala je da okupi na jednom mestu najbolje proizviđače sireva, da konzumentima omogući da probaju te fantastične sireve kojih nema u maloprodaji, a da mi svi zajedno njima pomognemo održivosti njihovog poslovanja i rada na njihovim domaćinstvima – rekao je Jovanović.

On je naveo da oko 50 izlagača danas predstavlja svoje sireve, a da će sutra doći novi, kao i da svaki od njih posetiocima nudi nekoliko vrsta sireva.

– Osnovna karakteristika tih sireva je da se proizvode u malim serijama, njih prave mala poljoprivredna gazdinstva ili mali specijalizovani sirari, zanatlije – objasnio je Jovanović.

Petar Radojičić, jedan od izlagača iz sela Jazak, predstavio je Friške jazačke sireve, među kojima se posebno ističe zreli vojvođanski sir, koji se ručno izrađuje, a pravi se od sirila, mleka i soli.

– Zreli ili plavi privlači najveću pažnju posetilaca, on je jedan od naših najpopularnijih sireva – rekao je on.

Posetioci će tokom vikenda moći da od 10 do 22 časova posete izložbu sireva u Beo Shopping Centru.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: