U Beogradu otvoren šesti Evropski kongres o porođaju

od strane | 09/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Trodnevni šesti Evropski kongres o porođaju otvoren je u Beogradu, a supruga predsednika Srbije Tamara Vučić poručila je da je važno da lekari budu stručni i odgovorni, kao i da budu puni razumevanja, jer učestvuju u procesu dolaska na svet novog života.

Gospođa Vučić je, na otvaranju kongresa, koji je okupio veliki broj stručnjaka iz regiona i sveta, navela da je stvaranje novog života i rađanje čudo prirode, te da je najvažniji zadatak da se taj prvi kontakt sa svetom svakog čoveka učini što lakšim i sigurnijim.

– Svi vi koji svakoga dana svedočite rađanju, svojim iskustvom, svojom svakodnevnom praksom, tu ste da ohrabrite, olakšate, usmerite majke, ni jednog trenutka ne zaboravljajući da je svako pojedinačno rođenje jedno veliko čudo. I da vi imate tu privilegiju, uz koju ide ruku pod ruku njena sestra odgovornost, da tom čudu prisustvujete – navela je Tamara Vučić.

Prva dama Srbije je istakla da je uloga lekara u procesu rađanja deteta od presudne važnosti i izrazila nadu da će se u budućnosti umesto porođajnih muka govoriti o radosti porođaja.

Podsetila je da je u našoj zemlji započet važan projekat koji se fokusira na rani razvoj dece, koji određuje čak do 70 odsto kasnijeg razvoja deteta, navodeći da se kao rezultat te ideje gradi Centar za rani razvoj dece i inkluziju na Bežanijskoj kosi.

– Moram da priznam da sam od nastanka ove ideje konstantno razmišljala o neodvojivosti ranog razvoja od prenatalnog i neonatalnog perioda. Tek zajedno je priča kompletna i zato vam iskreno zahvaljujem na prilici da Srbija bude domaćin ovako važnom skupu i ekspertima u samom vrhu ovog segmenta medicine – poručila je ona.

Supruga predsednika Srbije dodala je da je njen cilj da podrži napredak u toj oblasti, podsećajući da se naša zemlja suočava sa padom nataliteta, te da gubimo svake godine jedan grad.

– Ohrabruje činjenica da je ovo već šesti kongres što znači da je u naučnim krugovima već usvojena ideja o značaju sigurnosti i konformiteta majke i deteta pri porođaju i sad nam svima preostaje borba za fokusiraniju pažnju šire javnosti – objasnila je Vučićeva.

Ukazala je da se zbog savremenih socijalnih trendova starost majki koje rađaju prvorođenče iz godine u godinu povećava, što, ističe, povećava rizik od nastajanja problema u trudnoći i pri porođaju, zbog čega bi trebalo da se ovakvi kongresi održavaju na godišnjem nivou.

– Da bi se došlo do ovakvog rezultata potrebno je u čitavom društvu podići svest o značaju naučnog pogleda na proces stvaranja novog sveta, novih nas koji će naslediti i naše uspehe i greške i koji će ih popravljati za njihove nove naraštaje – poručila je ona.

Vučićeva je poželela stručnjacima uspeh u radu i plodonosne rezultate u razmeni znanja na trodnevnom skupu.

– Zato željno iščekujemo rezultate razmene ideja naših najvećih stručnjaka kako bi se olakšao prvi udah, spokojno otvorilo novo oko koje će videti svet budućnosti koji mi ni na koji način ne možemo ni zamisliti – kazala je Vučićeva.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...