Trumbetaš Petrović: Opera “Turandot“ izgleda kao svetske produkcije

od strane | 16/02/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Operska pevačica Jasmina Trumbetaš Petrović je rekla da je dugoočekivana predstava „Turandot“, od premijere krajem prošle godine doživela fenomenalan uspeh, i da joj je zadovoljstvo što učestvuje u naslovnoj ulozi.

Pored toga što će se u ulozi princeze „Turandot“ ponovo pojaviti 23. februara na sceni Narodnog pozorišta, ona je izrazila i zadovoljstvo što će posle četiri godine ponovo biti postavljena i opera „Aida“, sa njenim kolegama Sanjom Anastasijom, Jankom Sinadinovićem i drugima.

– „Turandot“ privlači pažnju publike zato što je to je opera-bajka, priča o ljubavi, o ledenoj princezi koja zahvaljujući Pricu Kalafu više nije toliko ogorčena na muškarce – objasnila je umetnica.

Prema njenim rečima, reditelj Pavle Mario Del Monako je za „Turandot“ osmislio nesvakidašnju postavku, sa savremenom scenografijom i tradicionalnim kostimima, koja može da se ubroji u svetske produkcije.

Primetivši da je zahvaljujući takvoj postavci i Pavlu koji je bio sjajan „Turandot“ rasprodat, Trumbetaš Petrović je dodala da očekuje da će predstava živeti i zato što je priča nesvakidašanja bajkovita sa dosta poznatih arija.

Opera Narodnog pozorišta, a samim time i u Srbiji, je napunila 100 godina, operska pevačica je razmišljajući o budućnosti te vrste umetnosti ocenila da je „opera vanvremenska, internacionalna umetnost za sva vremena, ona je večna“.

– Samo beogradska opera ima 100 godina, da ne pričam o drugim teatrima. Predstave se obnavljaju sa drugim izvođačima i orkestrima. Umetnost i dalje živi i dalje se traži živa interakcija s publikom – rekla je Trumbetaš Petrović.

Ona ističe da se u snimku predstave ne može uživati kao u živoj interakciji umetnicima na sceni.

– Teatri će i dalje živeti samo je pitanje da li će moći elitna, vrhunska umetnost moći da se finansira i na koji način. To je skupa umetnost i uglavnom se mnogi teatri u svetu finansiraju mecenarstvom i raznim sponzorima – ocenila je operska pevačica.

Umetnica je dodala i da joj je lično drago što je posle otpevanih skoro svih njegovih uloga ušla u malu porodicu Pučinijevih interpretatora, dodavši da je za uspeh u njenom poslu neophodno biti „na i van scene u kondiciji“.

– To je stalan rad, usavršavanje, vežbanje, ni dana bez pevanja, jer se to odmah oseti. Glas je živi instrument i jedan dan nevežbanja se oseti – istakla je umetnica.

Prema njenim rečima, sa verom u sebe, pozitivnom enegrijom i stalnim vežbanjem treba pokušati da svaki dan ulepšate, bez obzira koliko bio tmuran, prožet uobičajenim problemima.

U svetu koji stalno tone u ratove i krize, „umetnost, naročito opera, je nešto što čoveka oplemenjuje“.

– Ne kažu džaba da operski umetnici mnogo duže žive od običnih ljudi. Valjda zato što na trenutak kad su na sceni potpuno se isključe i žive drugi život – primetila je umetnica.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: