Traktori na našim njivama uglavnom stariji od vlasnika

od strane | 20/02/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Naši poljoprivrednici obrađuju oranice još uvek sa starom mehanizacijom, uprkos tome što je u proteklih nekoliko godina bilo značajnijih državnih podsticaja da se ona obnovi.

Posebno su traktori u voznom parku zemljoradnika zastareli i često su stariji i od samih vlasnika poseda, iako je proteklih pet godina kupljeno više od 21.000 traktora, zahvaljjući povoljnim kreditnim linijama koje su obezbedili Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede i Ministarstvo poljoprivrede.

Prema procenama, danas u Srbiji ima oko 500.000 traktora, računajući i one neregistrovane, a smatra se da je čak 90 odsto njih prešlo dve decenije starosti, što poljoprivrednicima predstavlja veliki izdatak u održavanju, remontu i češćim zastojima pri korišćenju.

Uprkos ovakvim statističkim podacima, imamo zemljište solidnog kvaliteta, ovladanu dobru i savremenu tehnologiju i dovoljno obučenih kadrova, što može da bude potencijal za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane za mnogo veće tržište od našeg.

Redovni član Akademije inženjerskih nauka Srbije prof. dr Ratko Nikolić objašnjava koliko su traktori upotrebljivi i kvalitetni u našoj državi.

– Ukoliko se polazi od podatka da se u poljoprivredi koristi ukupno oko 3,5 miliona hektara, od kojih je oko 2,9 miliona (84 odsto) u posedu porodičnih gazdinstava, a kod pravnih lica oko 540.000 (14 odsto), broj od pola miliona traktora ukazuje da je to previše mehananizacije, ali ako se uzme u obzir godina proizvodnje, traktori su loši i neupotrebljivi – ističe Nikolić.

On naglašava da je sada u proseku uvezeno 5.000 traktora od 38 proizvođača iz 14 zemalja.

-Taj broj je nedovoljan. Potrebe su daleko veće, godišnje nam treba najmanje 20.000 traktora – rekao je redovni član Akademije.

Dok se ne osvoji domaća proizvodnja, deo traktora se kupuje i preko IPARD programa. Međutim, treba istaći da je Srbija kasnila sa uvođenjem ovog programa čak osam godina, a prema najnovijim podacima on se i sad nedovoljno koristi – svega deset odsto.

Poznato je da obično vlasnici tri traktora u ekonomskim dvorištima sklapaju jedan da bi mogli da izađu na njivu. To znatno i nepovoljno utiče na agrotehničke operacije u optimalnim rokovima, a time i na smanjenje prinosa svih biljnih kultura.

Zemljište je solidnog kvaliteta, ovladana je dobra i savremena tehnologija i ima dovoljno obučenih kadrova, što je potencijal za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane za preko 50 miliona stanovnika i izvoz veći od deset milijardi evra godišnje.

Prof. dr Nikolić ističe da je Srbiji zbog toga hitno potrebna nova mehanizacija, a najbolje rešenje za to bilo bi otvaranje fabrike i organizovanje proizvodnje traktora za sopstvene potrebe i izvoz.

U našoj fabrici trebalo bi da se proizvede godišnje oko 20.000 traktora za domaće tržište, kao i za izvoz njih deset hiljada.

Kako je naveo prof. dr Nikolić, za taj obim proizvodnje trebalo bi zaposliti i 10.000 radnika, a u domaćoj proizvodnji traktora bi se uštedelo oko 320 miliona evra godišnje.

Izvor: Dnevnik

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...