Telekom Srbija nagradio najbolje programere među srednjoškolcima

od strane | 28/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Povodom 12. mts app konkursa, koji organizuje Telekom Srbija, na onlajn prezentaciji predstavljena su kreativna rešenja talentovanih srednjoškolaca u vidu aplikacija za mobilne uređaje.

Stručni žiri kao najbolje proglasio je aplikacije „Dođi na red“, tima iz gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, zatim „Tower Defense Game“, iz gimnazije „Boljai“ iz Sente, „E-vent“ i „Pawalk“, iz gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša, kao i aplikaciju „N-Era“, tima iz Računarske gimnazije u Beogradu.

Kompanija je timove učenika i njihove mentore nagradila Samsung Galaxy A53 mobilnim telefonima.

Pobednike ovogodišnjeg konkursa tokom marta očekuje i učešće u šestom Regionalnom app izazovu, gde će se sresti sa timovima iz BiH i Crne Gore, saopštio je Telekom Srbija.

– Kroz strateške programe, Telekom Srbija veliku pažnju poklanja razvoju mladih talenata koji su pokretači pozitivnih promena u našem društvu. Živimo u vremenu naprednih tehnologija i znamo da one sa sobom nose kako dobre, tako i one manje dobre strane. Naš zadatak je da mladima pomognemo da iskoriste sve benefite savremenih tehnologija i da se zajedno fokusiramo na dobrobit koju one mogu da nam donesu. Iz pametnih glava mladih ljudi rađaju se ideje i projekti koji će sutra možda nekome da pomognu. Duboko verujemo da je to najispravniji način da tehnologije ostvare svoju pravu, pozitivnu namenu – izjavila je Marija Bošković, direktorka sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbije.

Pred učeničkim timovima, koji u svojim školama pohađaju stručne programe posebno prilagođene talentima iz oblasti računarstva, informatike i matematike, našao se zadatak za izradu aplikacija koje obogaćuju svakodnevicu i olakšavaju snalaženje u savremenom svetu brzih komunikacija.

Žiri je odluku doneo na osnovu kriterijuma koji se odnose na funkcionalnost aplikacije, kompleksnost rešenja, dizajn, a posebno imajući u vidu njen doprinos unapređenju upotrebe mobilnih uređaja, kao i društveno odgovornu namenu aplikacije.

Učešće u 12. mts app konkursu bilo je važno i zanimljivo iskustvo za Boška Vasilića, Aleksu Dejanovića i Marka Ristića iz gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu.

– Oprobali smo se u nečemu novom za nas i videli zanimljive radove drugih timova iz cele Srbije. Pozivamo srednjoškolce da učestvuju u sledećem konkursu i vide kako izgleda timski rad i rad u IT industriji – objasnili su članovi tima Macrohard.

Pozitivne utiske nose i članovi tima „SiadOR MK2“ iz Računarske gimnazije u Beogradu.

– Uživali smo u kreativnom procesu dizajniranja aplikacije, kao i u rešavanju tehničkih problema, kada bi se pojavili. Naš tim se veoma zbližio tokom rada na aplikaciji i sjajno je što nam je Telekom Srbija pružio ovakvu priliku – ocenili su Ana Savić, Filip Srećković i Andrej Skupek.

Članovi tima „Tower Power“ iz gimnazije „Boljai“ u Senti, otkrivaju da su dugo radili na aplikaciji i pripremali se za prezentaciju, ali da su se svaki trenutak i uložena energija isplatili.

– Saveti žirija tokom prezentacije biće nam od velike koristi u budućem radu i mnogo nam znači što smo videli i aplikacije drugih učesnika. Već sa velikom motivacijom razmišljamo o sledećem mts app konkursu – izjavili su Janoš Horvat, Mark Bujdošo i Robert Nađ.

Miljan Mitrović, Stevan Ranđelović i Mihajlo Petković , iz tima „Cipiripi“ i gimnazije „Bora Stanković” u Nišu, kažu da je prilika da pokažu svoje sposobnosti, steknu nova znanja potrebna za kreiranje aplikacija i unaprede rad u timu, ono što mts app konkurs čini jedinstvenim.

Svoje utiske o mts app konkursu dele i njihovi drugari iz iste škole, Nada Ristić, Milan Stojanović i Miloš Petrović iz tima „MNM“ koji pored timskog rada, ističu da im je konkurs pružio izvanredno iskustvo i ukazao na važnost socijalnog i komunikacionog aspekta u razvijanju aplikacija.

Mts app konkurs uvršćen je u selekciju prestižne evropske organizacije CSR Europe, do sada je 202 tima predstavilo čak 209 aplikacija, a njegov značaj je prepoznalo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...