Tanasković: Više od 10.000 poljoprivrednika uzelo ID broj za eAgrar

od strane | 26/01/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je za nedelju dana više od 10.000 poljoprivrednih proizvođača preuzelo parametre za svoj eID broj, te pozvala sve poljoprivrednike da odu do pošte ili najbliže poljoprivredne savetodavne i stručne službe i pristupe novoj platformi eAgrar, koja će početi sa radom na proleće ove godine.

Savetuju se svi poljoprivrednici kojima su potrebne informacije ili pojašnjenja da se obrate u svakom trenutku nekoj od Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi (PSSS) koje su im na raspolaganju, a ima ih čak na 34 lokacije širom Srbije.

– Pozivam još jednom sve naše poljoprivredne proizvođače da dođu u poštu ili svoju PSSS i uzmu svoj eID i urade taj prvi korak registracije kako bi bili spremni za naredni korak, što se tiče eAgrara – rekla je Tanaskovićeva.

Kako bi dobili svoj eID, što je zapravo identifikacioni lični broj, poljoprivrednici koji poseduju pametne mobilne telefone treba da odu na šalter pošte i besplatno preuzmu parametre za eID.

Iz ministarstva ističu da se novi informacioni sistem uvodi u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Oni poljoprivrednici koji ne poseduju pametne mobilne telefone treba da u Ministarstvu unutrašnjih poslova izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe.

Tanaskovićeva je imala priliku da se i sama uveri da ceo postupak može da se završi za svega nekoliko minuta kada se uputila u Valjevsku PSSS, gde je preuzela svoje parametar i QR kod za instalaciju aplikacije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: