Tanasković: Spremni smo za prolećnu setvu, do kraja marta isplaćujemo sva potraživanja

od strane | 27/02/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jelena Tanasković smatra da će sajt eAgrar biti od velikog značaja za poljoprivrednike i subvencije, te da će državi u ovoj i narednoj godini jedan od ciljeva biti povećanje stočnog fonda.

– Do kraja marta poljoprivrednicima će biti isplaćena sva potraživanja na osnovu podsticaja iz 2022. U prvoj nedelji će država dati novac za genetiku i tov, u drugoj za voćarstvo i robote za mužu, onda za destilerije i vinarije, i na kraju za primarnu i stočarsku proizvodnju – izjavila je Tanaskovićeva u intervjuu Novostima.

Ukupna potraživanja su, kako kaže, 15 milijardi dinara, a deo tog novca je već isplaćen. Povodom prolećne setve, ministarka je rekla da potrebnog repromaterijala ima dovoljno, a to nije bila situacija prošle godine.

– Cena đubriva je pala, od 32 odsto pa do osam procenata, u zavisnosti od vrste. Seme je skočilo u odnosu na prošlu godinu. Sada je bitno da nam vremenski uslovi budu naklonjeni – istakla je ministarka.

Ona je dodala da je veoma zadovoljna rezultatima koje je ostvario sajt eAgrar.

– Do sada je 132.000 poljoprivrednika uzelo parametre sa eID. Mislim da je to odličan podatak. Mi smo krenuli 16. januara sa izdavanjem parametara za eID broj. Sad idemo u neke nove korake, koji treba do kraja marta da bazu RPG popune i da krenemo u nove mere. Ideja je da poljoprivrednici svoja stanja ažuriraju, da u registru Uprave za veterinu provere pravi broj životinja HID koji oni imaju na farmi, te da se to koriguje, ukoliko postoji potreba. To je nešto na šta ću ja apelovati – objasnila je Tanaskovićeva.

Ona smatra da će eAgrar da reši probleme koji su nastajali u vezi sa regresiranjem goriva.

– NIS je izdavao kartice i zato je taj deo išao samo na njihovim pumpama. Država je prošle godine davala regres, jer je subvencija po hektaru bila 6.000 dinara, plus 2.000 za gorivo. U poslednjem kvartalu 2022. dato je još 1.000 dinara za gorivo – kazala je ministarka.

Komentarišući nedavno uvedene prelevmane na uvoz mleka i mlečnih prizvoda, Tanaskovićeva je rekla da će te odluke važiti do 30 juna.

– Situacija sa mlekom nije od danas. Ako se vratimo na početak, izazvana je stanjem u Ukrajini. Svaka zemlja je nekako svoje dvorište ogradila. U EU su krenuli da štite ono što imaju, da njeni građani ne ostanu bez hrane. Onda je to dovelo do poremećaja balansa i pravila, koja su važila u tom trenutku. I Srbija je odlično reagovala. Nije bilo nestašica – ističe Tanaskovićeva.

Na pitanje kako je moguće ponovo oživeti stočarstvo, ministarka je objasnila da moramo da radimo na povećanju stočnog fonda.

– To je definitivno strateški cilj države za ovu i naredne godine. Pre svega moramo da tražimo mere koje će direktno pomoći primarnom proizvođaču da uveća stočni fond. Stočar mora da ima stimulans, da mora da ide dalje, da se širi i unapređuje. U ovoj godini mi ćemo opustiti mere, u smislu ograničenja i limita. Svi će moći da predaju mleko melkarama i da dobiju subvencije, bez obzira na broj životinja – rekla je ministarka.

Ona smatra da tehnološki nivo naše poljoprivrede se može unaprediti, a u ministarstvu postoje planovi za to.

– Imamo SCAP projekat, koji spovodimo u saradnji sa Svetskom bankom, gde upravo realizujemo razvoj, modernizaciju i mehanizaciju. Svaki treći traktor je kupljen preko ovog projekta. Imaju 50 odsto bezpovratno, 40 procenata od kreditne linije i ostatat koji bi sami prizvođači finansirali. Tu je i IPARD, koji naši poljoprivrednici nisu mnogo koristili. Sve što je grant, treba iskoristiti i potrošiti – precizirala je ona.

Po pitanju navodnjavanja, ministarka kaže da je država obezbedila sredstva u Abu Dabi fondu, koja nisu mnogo korišćena, dok je najveći problem, kako kaže, u pravno-imovinskoj dokumentaciji.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: