Tamara Vučić posetila Institut za nuklearne nauke „Vinča“

od strane | 07/11/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug (Vladimir Šporčić)

  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić posetila je Institut za nuklearne nauke „Vinča“, multidisciplinarni naučni institut koji pokriva veliki broj naučnih i tehničko-tehnoloških disciplina.

Tamara Vučić je u obilazak Instituta pošla sa direktorkom Snežanom Pajović, koja ju je upoznala sa radom Instituta i njegovom istorijom, prenosi Tanjug.

Pajović je istakla da Institut zapošljava veliki broj žena, 63 odsto svih zaposlenih i podsetila koliko su njima važne reči čuvene naučnice Marije Kiri, „Što više znate, manje se bojite“.

Pajović je navela i da Institut već 10 godina ima program „otvorenih vrata“, sa ciljem da učenicima i građanima približi nauku.

Gospođa Vučić je obilazak počela od Laboratorije za fizičku hemiju, koju je osnovao 1948. godine osnivač Instituta Pavle Savić, budući predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Kako je naveo rukovodilac Laboratorije, u njoj trenutno radi 65 zaposlenih, od toga 25 mladih doktoranata.

Oni rade na istraživanjima u oblastima laserske i masene spektroskopije, razvoju i primenama plazmenih izvora, biohemiji, biomedicini, genetici, zelenoj hemiji…

U okviru te Laboratorije gospođa Vučić je obišla laboratoriju za elektrohemiju, koja se bavi istraživanjem obnovljivih izvora energije i goriva budućnosti.

Tu je imala priliku da vidi set koji predstavlja vodoničnu energiju, tehnologiju koja je danas najviše primenjena u automobilskoj industriji.

Ona je posetila i Laboratoriju za molekularnu biologiju i endokrinologiju, koju je osnovao akademik Dušan Kanazir, još jedan predsednik SANU koji je radio na Institutu.

Kako je rukovodilac te Laboratorije rekla, u njoj radi 50 saradnika, od toga 15 mladih doktoranata.

Istraživanja ove Laboratorije obuhvataju molekularne aspekte biomedicine, endokrinologije, neurobiologije, psihijatrije, kancerogeneze i radijacione biologije.

Tamara Vučić je posetu završila obilaskom Laboratorije za radioizotope, čija se delatnost odvija u oblastima hemije, farmacije i medicine i bazira se na razvoju novih jedinjenja obeleženih različitim radionuklidima za primenu u dijagnostici i terapiji.

Izvor: Tanjug/Telegraf

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...