Tamara Vučić posetila Institut za nuklearne nauke „Vinča“

od strane | 07/11/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug (Vladimir Šporčić)

  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić posetila je Institut za nuklearne nauke „Vinča“, multidisciplinarni naučni institut koji pokriva veliki broj naučnih i tehničko-tehnoloških disciplina.

Tamara Vučić je u obilazak Instituta pošla sa direktorkom Snežanom Pajović, koja ju je upoznala sa radom Instituta i njegovom istorijom, prenosi Tanjug.

Pajović je istakla da Institut zapošljava veliki broj žena, 63 odsto svih zaposlenih i podsetila koliko su njima važne reči čuvene naučnice Marije Kiri, „Što više znate, manje se bojite“.

Pajović je navela i da Institut već 10 godina ima program „otvorenih vrata“, sa ciljem da učenicima i građanima približi nauku.

Gospođa Vučić je obilazak počela od Laboratorije za fizičku hemiju, koju je osnovao 1948. godine osnivač Instituta Pavle Savić, budući predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Kako je naveo rukovodilac Laboratorije, u njoj trenutno radi 65 zaposlenih, od toga 25 mladih doktoranata.

Oni rade na istraživanjima u oblastima laserske i masene spektroskopije, razvoju i primenama plazmenih izvora, biohemiji, biomedicini, genetici, zelenoj hemiji…

U okviru te Laboratorije gospođa Vučić je obišla laboratoriju za elektrohemiju, koja se bavi istraživanjem obnovljivih izvora energije i goriva budućnosti.

Tu je imala priliku da vidi set koji predstavlja vodoničnu energiju, tehnologiju koja je danas najviše primenjena u automobilskoj industriji.

Ona je posetila i Laboratoriju za molekularnu biologiju i endokrinologiju, koju je osnovao akademik Dušan Kanazir, još jedan predsednik SANU koji je radio na Institutu.

Kako je rukovodilac te Laboratorije rekla, u njoj radi 50 saradnika, od toga 15 mladih doktoranata.

Istraživanja ove Laboratorije obuhvataju molekularne aspekte biomedicine, endokrinologije, neurobiologije, psihijatrije, kancerogeneze i radijacione biologije.

Tamara Vučić je posetu završila obilaskom Laboratorije za radioizotope, čija se delatnost odvija u oblastima hemije, farmacije i medicine i bazira se na razvoju novih jedinjenja obeleženih različitim radionuklidima za primenu u dijagnostici i terapiji.

Izvor: Tanjug/Telegraf

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...