Tabaković: Međunarodni investitori imaju poverenja u Srbiju

od strane | 20/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Youtube printskrin)

  Rezultati aukcije evroobveznica pokazuju još jednom da i u ambijentu visoke globalne neizvesnosti, međunarodni tržišni ulagači posmatraju Srbiju kao zemlju čiji je kreditni rejting faktički investicionog ranga, sa niskim stepenom rizičnosti ulaganja, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

U saopštenju NBS se navodi da je Srbija na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u dolarima, ročnosti pet i deset godina, u ukupnom iznosu od 1,75 milijardi dolara.

Činjenica da za Srbiju kontinuirano postoji ogromno interesovanje najuglednijih investitora, čak i u ambijentu višestruke krize koja je pogodila svet, govori o visokom poverenju koje kreatori ekonomskih politika u Srbiji uživaju u investicionoj javnosti, odnosno o uverenosti investitora da Srbija čuva ukupnu makroekonomsku stabilnost – naglasila je Tabakovićeva.

U saopštenju NBS se navodi da je „snažna tražnja investitora“ omogućila da predstavnici delagacije Srbije u razgovoru sa investiorima dodatno smanje troškove finansiranja, odnosno da snize kamatnu stopu za 0,45 procentnih poena u slučaju obe hartije.

Izvor: Fonet

Preporučene vesti: