Svetska banka: Srbija uradila sjajan posao da održi makroekonomsku stabilnost

od strane | 06/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Glavni ekonomista i viši potpredsednik za ekonomiju razvoja u Svetskoj banci (SB), Gil Indermit, izjavio je na Kopaonik biznis forumu (KBF) da bi 2023. mogla da bude treća najgora nerecesiona godina u svetu od 1990. godine, ali da je Srbija odradila sjajan posao kako bi održala makroekonomsku stabilnost.

Indermit je naveo da ne očekuje ni da će sledeća godina biti mnogo bolja u svetu, ali da naša zemlja može dosta toga da uradi kako bi bila spremna za sve izazove.

– Srbija je odradila sjajan posao da održi makroekonomsku stabilnost, a sada je najpotrebniji rast, ako dođe do povećanja privatnih investicija, tako da je neophodno da se više posluje nego ikad – istakao je ekonomista.

On je rekao da je zaljubljen u Srbiju i da su se Srbi pokazali kao pravi domaćini i divni ljudi.

– Bilo je problema u prošlosti, iako su izgledi teški za ekonomije u razvoju, ipak, ima dobrih vesti – naveo je Indermit.

Kaže da će, prema procenama SB, globalna ekonomija ostati slaba, kao i da će Evropa u svetskoj ekonomiji biti najslabija karika i da sve ukazuje da će biti nizak ekonomski rast u zemljama, kao što su Nemačka i Turska, koje su važan ekonomski partner Srbije.

– Makroekonomska stabilnost je preduslov za napredak i treba ograničiti potrošnju javnih sredstava, održati nizak nivo javnog duga. Drugo, privatni sektor treba da predvodi ekonomiju, a ne država. Da bi se to desilo, važno je da se povećaju ekonomske slobode za privatne kompanije. Takođe, kada se odlučuje o javnim ulaganjima treba da se rukovodi kriterijumima koji podržavaju privatne kompanije – objasnio je on.

Želi da poruči ljudima u Srbiji i kreatorima politike, da prvo treba da nauče lekcije iz prošlosti, zatim da uvide da je dobro što je Srbija, kao zemlja srednjeg nivoa prihoda, usmerena ka EU.

– Bilo bi još bolje da je već deo EU – dodao je Indermit.

Naglasio je da je Srbija divna zemlja koja ima dinamične, efikasne, otporne i domaćinski nastrojene ljude, ali da upravo tu imamo i paradoks u Srbiji, da njena ekonomija ne odgovara tim karakteristikama.

On je istakao da zbog toga Srbi odlaze iz Srbije kako bi bili uspešni i da zbog toga mora da se promeni srpska ekonomija, ako hoće da ih zadrži.

Indermit je objasnio da, kada je reč o globalnoj ekonomiji, SB smatra da ćemo ove i sledeće godine imati slab globalni rast, kao i da su posebno loši izgledi za napredne ekonomije.

Ipak, za nova tržišta i ekonomije u razovoju, kao što je i Srbija, su bolji, jer se očekuje oporavak Kine.

– Ovo je veliki haos i moramo da tražimo i velike krivce. Napravljene su tri velike političke greške, koje su prouzrokovale SAD, Kina i evrozona. U SAD je to bio reuzltat pogršne procene inflacije, u Kini pogrešne procene virusa, a u Evropi pogrešne procene u oblasti energetske tranzicije – naveo je stručnjak SB.

Kako je rekao, tržišta u nastajanju plaćaju, ipak, najveću cenu i platiće najviše iako nisu preterano koristili fiskalne i monetarne podsticaje, već su uzimali kredite od međunarodnih institucija, zavise od ekonomije

Smatra da, ipak, postoji prostor za optimizam, pošto inflacija opada u većini zemalja, što znači da bi će i rast kamatnih stopa početi da usporava, a Kina se vratila nazad na tržište.

– Jako je teško izbeći zaključak da je Evropa najslabija tačka u svetskoj ekonomiji. Taj zaključak je očigledan jer inflacija raste, kao i realne kamatne stope. Evrozona u januaru opšte neće imati rast, mislili smo da će izbeći recesiju ili će rast biti veoma slab, jer idalje Evropu opterećuju izbeglice, rastu cene hrane i veštačkih đubriva, i ima još dosta rizika – zaključio je on.

Indermit je kazao da će Evropa mnogo teže proći kroz sve ovo od SAD i Kine, zbog njene monetarne politike.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...