Staroplaninska sela Dojkinci i Temska dobijaju male solarne elektrane

od strane | 07/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  U Svečanoj sali Gradske uprave Pirot potpisan je sporazum o izgradnji dve male solarne elektrane u selima Dojkinci i Temska.

Zasluga ide zadruzi Elektropionir, koja je kroz kampanju širom zemlje prikupila donacije građana Srbije u vrednosti od preko dva miliona dinara, što će biti dovoljno za gradnju dve male solarne elektrane snage od po pet kilovata u ovim selima.

Gradonačelnik Vladan Vasić istakao je da je grad Pirot uvek podržavao i realizovao brojne pionirske poduhvate i projekte, a ovo je jedan od njih.

– Mi smo već u Pirotu na krovu Ekonomske škole napravili solarnu elektranu snage 15 kilovata, na krovu Tehničke škole snage pet, ali želimo da je pojačamo. Na magacinu Komunalca imamo solarnu elektranu od 30 kilovata, a Vodovod i Regionalna deponija razrađuju projekte za solarne elektrane od po 150 kilovata. Nadam se da će ovaj projekat biti primer dobre prakse za druge mesne zajednice ne samo u Pirotu, već i širom zemlje – rekao je Vasić.

Dodao je i da je ovo dobar primer za vlasnike domaćinstava i kuća u ovim selima i drugim mestima, da se i oni motivišu da koriste obnovljive izvore energije, smanje svoju potrošnju i ostvare značajne uštede.

Dubravka Živković iz zadruge Elektropionir istakla je da je reč o pionirskom projektu u našoj zemlji.

– Nadamo se da će biti još zainteresovanih mesnih zajednica, da se gradi još zadružnih elektrana. Nadamo se da će ovo biti prva od mnogih solarnih elektrana na Staroj planini – navela je Živkovićeva.

Predsednici mesnih zajednica Temska Tomislav Pančić i Dojkinci Dragan Najdanović najavili su da se veliki broj meštana ovih sela već sada interesuje da na svoje domove postavi slične solarne elektrane.

Izvor: Pirotske vesti

Preporučene vesti: