Srbija treća u svetu po proizvodnji maline

od strane | 15/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Po proizvodnji maline, Srbija je u protekloj 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Čile, takođe veliki proizvođač malina, ali i drugog jagodastog voća, zauzeo je četvrtu poziciju, pokazuju najnoviji podaci za prošlu godinu.

– Naši godinama najveći konkurenti Poljaci prošle godine su imali podbačaj i raspolažu sa manjim količinama. Rusi su takođe enigma, oni ne izvoze i nisu robni proizvođači kao ostali, odnosno proizvode samo za svoje tržište – rekao je vodeći stručnjak za jagodasto voće dr Aleksandar Leposavić, iz Instituta za voćarsto u Čačku.

Inače, u Srbiji su, kada je reč o voćarstvu, najveće površine su pod šljivom, zatim jabukom i višnjom i u ovim vrstama takođe voćari ostvaruju najveću proizvodnju.

Prema sabranim podacima iz 2021. godine, najveće prinose po hektaru ostvaruje jabuka, zatim šljiva, kruška, kajsija, trešnja i breskva. Ovo su orijentacioni podaci, koji se menjaju iz godine u godinu, s tim da praktično konstantno dominiraju šljiva i jabuka kao voćne vrste.

Izvor: Politika

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...