Srbija treća u svetu po proizvodnji maline

od strane | 15/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Po proizvodnji maline, Srbija je u protekloj 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Čile, takođe veliki proizvođač malina, ali i drugog jagodastog voća, zauzeo je četvrtu poziciju, pokazuju najnoviji podaci za prošlu godinu.

– Naši godinama najveći konkurenti Poljaci prošle godine su imali podbačaj i raspolažu sa manjim količinama. Rusi su takođe enigma, oni ne izvoze i nisu robni proizvođači kao ostali, odnosno proizvode samo za svoje tržište – rekao je vodeći stručnjak za jagodasto voće dr Aleksandar Leposavić, iz Instituta za voćarsto u Čačku.

Inače, u Srbiji su, kada je reč o voćarstvu, najveće površine su pod šljivom, zatim jabukom i višnjom i u ovim vrstama takođe voćari ostvaruju najveću proizvodnju.

Prema sabranim podacima iz 2021. godine, najveće prinose po hektaru ostvaruje jabuka, zatim šljiva, kruška, kajsija, trešnja i breskva. Ovo su orijentacioni podaci, koji se menjaju iz godine u godinu, s tim da praktično konstantno dominiraju šljiva i jabuka kao voćne vrste.

Izvor: Politika

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...