Srbija ratifikovala protokol SE u okviru Konvencije o sajber kriminalu

od strane | 09/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Prema saopštenju Saveta Evrope (SE) Srbija je postala prva država koja je ratifikovala Drugi dodatni protokol uz Konvenciju o sajber kriminalu o poboljšanoj saradnji i obelodanjivanju elektronskih dokaza.

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović, deponovala je instrument o ratifikaciji u prisustvu zamenika generalnog sekretara Bjorna Bergea.

Sporazum predviđa efikasnije alate za saradnju i otkrivanje elektronskih dokaza izvan granica, uz snažan sistem zaštite.

– Ovim dokumentom ažurira se Konvencija o sajber kriminalu, koja ostaje najrelevantniji i najefikasniji međunarodni okvir za suočavanje sa izazovima sajber kriminala i elektronskih dokaza u narednim godinama – istakla je portparolka SE Tatjana Bajeva.

Do danas su Protokol potpisale, ali još nisu ratifikovale, 33 druge države, a da bi Protokol stupio na snagu, potrebno je pet ratifikacija, navedeno je u saopštenju Saveta Evrope.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...