Srbija ratifikovala protokol SE u okviru Konvencije o sajber kriminalu

od strane | 09/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Prema saopštenju Saveta Evrope (SE) Srbija je postala prva država koja je ratifikovala Drugi dodatni protokol uz Konvenciju o sajber kriminalu o poboljšanoj saradnji i obelodanjivanju elektronskih dokaza.

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović, deponovala je instrument o ratifikaciji u prisustvu zamenika generalnog sekretara Bjorna Bergea.

Sporazum predviđa efikasnije alate za saradnju i otkrivanje elektronskih dokaza izvan granica, uz snažan sistem zaštite.

– Ovim dokumentom ažurira se Konvencija o sajber kriminalu, koja ostaje najrelevantniji i najefikasniji međunarodni okvir za suočavanje sa izazovima sajber kriminala i elektronskih dokaza u narednim godinama – istakla je portparolka SE Tatjana Bajeva.

Do danas su Protokol potpisale, ali još nisu ratifikovale, 33 druge države, a da bi Protokol stupio na snagu, potrebno je pet ratifikacija, navedeno je u saopštenju Saveta Evrope.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...