Srbija prihodovala 4,6 milijardi evra na osnovu doznaka iz inostranstva

od strane | 19/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Za 11 meseci prošle godine, priliv po osnovu doznaka iz inostranstva u Srbiju iznosio je 4,6227 milijardi evra.

To je za 41,4 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, kada je zabeležen priliv od 3,2695 milijardi, rečeno je u Narodnoj banci Srbije (NBS).

U centralnoj banci očekuju da će priliv doznaka i u decembru biti veliki, kao što je bio slučaj u prethodnim godinama.

Navode da je od februara prošle godine u svakom mesecu zabeležen međugodišnji rast priliva doznaka, pri čemu se tokom godine beleže stabilni iznosi priliva doznaka po mesecima.

U NBS ukazuju na to da oni koriste metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda (BPM6), prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi i koja obuhvata doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.

Najviše novca od doznaka, prema podacima Narodne banke Srbije stiže iz Nemačke – 27 odsto, Švajcarske – 14 procenata, Austrije – 11, Francuske i SAD po šest odsto.

Kada je reč o valutnoj strukturi, u NBS kažu da nju, imajući u vidu da jedan deo doznaka dolazi u gotovom novcu, nije moguće precizno dati, ali se svakako najveći deo priliva odnosi na doznake u evrima.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: