Srbija po gruboj proceni ima oko 500 tona zlata

od strane | 22/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Srbija ima značajne rezerve zlata, a prema poslednjim procenama Geozavoda koje su urađene 2000. godine, ima 250 tona na postojećim nalazištima i 150 tona na potencijalnim.

Posle najnovijih otkrića, kao što je Čukaru Peki, može se reći da ima rezerve od 500 tona u rudi, prema gruboj proceni.

Ovo je izjavio zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović, koji je naveo da se od toga zlata u rudi, posle prerade, prave zlatne poluge ili investiciono zlato koje se zatim smešta u trezor centralne banke, kao i u svim zemljama.

– Ukoliko se nastavi ovim tempom eksploatacije, biće potrebno nekoliko vekova da sve to zlato bude prerađeno – napomenuo je Mijatović.

Prema njegovim rečima, rudarstvo je u ekspanziji ne samo u Srbiji, nego i u svetu jer, prema poslednjim podacima, trenutno se ulaže 1,8 triliona dolara za projekte, a u Evropi 700 milijardi evra za oko 100 projekata u različitim fazama.

– Zbog energetske situacije, evropske zemlje sada prilagođavaju svoje zakonodavstvo da bi mogle da sprovode geološka ispitivanja i da zatim otvaraju rudnike, jer su u prethodnih 30 godina smanjile aktivnost u toj oblasti zbog ekoloških pitanja – istakao je Mijatović.

On je ocenio da je Srbija na dobrom putu da se priključi tom aktuelnom trendu, ali da postoji jedan problem, a to su ekološki pokreti koji se neosnovano protive otvaranju rudnika.

– Kada je reč o iskopavanju zlata, to je potpuno bezbedno po životnu sredinu, jer se radi najsavremenijim metodama – poručio je Mijatović.

Prema njegovim rečima, firma koja želi da ulaže u Čukaru Peki kod Bora ima dva rudnika u Bugarskoj, jedan u Krumov gradu i drugi u Čelopeku i ti rudnici su doveli do povećanja zaposlenosti i povećanja standarda, tako da je vest da želi da otvori rudnik u Srbiji dobra vest.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...