Srbija i Mađarska posvećene razvoju saradnje u više sfera energetike

od strane | 07/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto razgovarali su u Beogradu i ujedno potvrdili privrženost dve zemlje kada je reč o nastavku saradnje u više sfera energetike.

Oni su na konferenciji za novinare istakli značaj izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, što će i za Mađarsku biti jedna od opcija za snabdevanje gasom iz Azerbejdžana.

Sijarto je naglasio da će završetak pomenutog interkonektora sa kapacitetom od 1,8 milijardi kubika godišnje, biti veliki iskorak, jer je to nova količina na postojeći Balkanski tok.

– U slučaju potreba energetske bezbednosti Mađarska je spremna i pred sledeću grejnu sezonu da Srbiji obezbedi i do 500 miliona kubika gasa iz skladišta. Iz Srbije u Mađarsku Balkanskim tokom je u 2022. godini stiglo 4,8 milijardi kubika gasa – izjavio je Sijarto.

Dodao je da Mađarska vodi pregovore oko gasa iz Azerbejdžana, te da je pored Bugarske i Srbije, ruta snabdevanja i preko Rumunije.

Đedovićeva je istakla da će Srbija raditi na jačanju svoje energetske infrastrukture, a ukazala je i na značaj planova za izgradnju Panonskog koridora za prenos električne energije.

Naglasila je koliko je bitna diversifikacija u snabdevanju naftom, kao i izgradnja naftovoda ka Mađarskoj, za šta su već počele pripreme.

– Želimo da povećamo infrastrukturne kapacitete kroz Srbiju, da ulažemo još više u gasnu infrastrukturu, da količine gasa iz Azerbejdžana mogu da prođu kroz našu zemlju, i obezbede snabdevanje Srbije, Mađarske i drugih zemalja – navela je ona.

Ukazala je i na značaj povezivanja Srbije i Mađarske budućim naftovodom, dodavši da se teži umrežavanju kompanija iz dve zemlje, kako bi se sinhronizovano ušlo u taj projekat.

Ministarka je naglasila da će Srbija ove godine uraditi strateška dokumenta za energetski razvoj, kojima će biti određena budućnost energetskog miksa, i ukazala je da je iskustvo kompanija iz Mađarske značajno za Srbiju.

– Imamo zajednički pristup i partnerstvo. Uspeli smo da se obe države osećaju bezbednije ove zime. Želimo da tako partnerski planiramo i narednu zimu, i da razvijanjem saradnje dođemo do još bezbednije situacije – istakla je Đedovićeva.

Prilikom odgovaranja na pitanja novinara, ministarka je objasnila da se situacija u Turskoj posle zemljotresa budno prati i dodala je da postoje trenutno značajne rezerve gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj.

Sijarto je istakao da se zajednički radi kako bi se do 2028. udvostručile količine prenosa električne energije između država i naveo je da je saradnja moguća i kada je reč o nuklearnim kapacitetima PAKŠ 2 i 3 u Mađarskoj, za koje očekuje da prorade posle 2030.

On je kazao da je saradnja dve zemlje u energetici odlična i da Mađarska može i da kupi i lageruje gas kod sebe za Srbiju u količini od 500 miliona kubnih metara, baš kao što je to uradila prethodne godine.

Na konferenciji je spomenuta i saradnja mađarskog državnog MVM sa Srbijagasom i EPS-om.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...