Srbija i Kuba potpisale Memorandum o razumevanju u oblasti filmske saradnje

od strane | 09/02/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković započela je zvaničnu posetu Kubi susretom sa ministrom kulture Alpidiom Alonsom Grauom u Havani. Tom prilikom ministri su, u okviru obeležavanja 120 godina diplomatskih odnosa, potpisali Memorandum o razumevanju u oblasti filma između dve zemlje.

Gojković se zahvalila na podršci Kube po pitanju KiM, odnosno teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i međunarodnom pravu.

Dvoje ministara su naglasili da Srbija i Kuba ove godine obeležavaju značajnu godišnjicu dobrih i prijateljskih odnosa koje karakteriše međusobna podrška po pitanjima od nacionalnog značaja i međusobno razumevanje.

Oni su istakli da su obe države spremne da unapređuju sve vidove saradnje, na polju ekonomije, zdravstva, obrazovanja, nauke i posebno kulture koja predstavlja jedan od najvažnijih segmenata svakog društva i temelj opstanka jednog naroda.

– Imamo dobru saradnju i dobre odnose na političkom nivou i važno je da nastavimo da ih razvijamo kako bismo i današnje generacije upoznali sa našim tradicionalnim odnosima, jer mi ove godine obeležavamo 120 godina diplomatskih odnosa – rekla je Gojković.

– Veoma smo zahvalni na podršci koju nam pružate jer ste vi i zemlja heroja, slični smo po kulturi i senzibilitetu – istakao je ministar kulture Kube.

Gojković je ukazala da je današnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblasti filma prvi korak u konkretizaciji saradnje na osnovu Programa saradnje u oblasti kulture, koji je potpisan prošle godine tokom posete tadašnjeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Kubi.

Ona je istakla da je značajna obostrana opredeljenost za razvoj saradnje u oblasti filmskog stvaralaštva i naglasila da Srbija poslednjih godina sve više ulaže u ovu oblast, ima odlične filmske radnike, i po broju snimljenih filmova i serija postala je lider u regionu.

Ministri kulture su napomenuli da Memorandum pruža mogućnost da se radi na razmeni iskustva, kao i mogućnosti snimanja kooprodukcija, imajući u vidu bogatstvo dve kinematografije i veliko iskustvo u ovoj oblasti koju dve zemlje poseduju, kao i činjenicu da je Srbija lider u svom regionu, a Kuba u Latinskoj Americi.

Oni su istakli mogućnost saradnje i u oblasti filmskih festivala i posebno promovisanja autorskog filma koji predstavljaju bogatstvo nacionalnih kultura i dogovorili nastavak održavanja manifestacija nedelje srpskog filma na Kubi i kubanskog filma u Srbiji.

– Možemo ponosno da kažemo da imamo našu nacionalnu kinematografiju sa filmovima koji upravo izražavaju nacionalni identitet Kube sa bogatom istorijom koju predstavljamo, odnosno da kinematografija Kube oslikava naš život – izjavio je Alonso Grau.

Ukazao je i na to da u kubanskoj kinematografiji radi veliki broj režisera, da sa srpskim kolegama mogu da razmene svoja iskustva pogotovo u oblasti filmske produkcije.

– Želimo da naši stručnjaci odu u Srbiju i vide šta je to što se radi na polju produkcije i da isto tako kolegama iz Srbije ponudimo naša iskustva, odnosno da na Kubu dovedemo srpske stručnjake da našim najmlađim producentima podele svoja iskustva – naglasio je ministar kulture Kube.

Gojković i Alonso Grau su razgovarali o saradnji u oblasti književnosti i izdavaštva, odnosno o prevodu knjiga kako srpskih pisaca na španski jezik, tako i kubanskih na srpski i da se omogući prisustvo srpskih umetnika na kulturnim manifestacijama na Kubi.

Razmotrili su i saradnju u oblasti baleta, muzike, plesa, likovne umetnosti, kao i oblasti animacija koje obe zemlje sve više razvijaju poslednjih godina.

Ministarka će, u okviru posete Havani, biti na otvaranju sajma knjiga, a otvoriće i izložbu posvećenu Nikoli Tesli, jednom od najznačajnijih srpskih i svetskih naučnika i vizionara.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: