Srbija domaćin prve šahovske olimpijade za slabovide

od strane | 30/01/2023 | Sport, Srbija

(Foto: Tanjug)

  U skupštini Srbije otvorena je prva FIDE šahovska olimpijada za osobe sa invaliditetom.

Srbija je domaćin prvog timskog takmičenja za slabovide i osobe sa invaliditetom, a na turniru koji će trajati šest dana učestvuje 26 ekipa iz 22 države.

Na ceremoniji svečanog otvaranja su prisustvovali predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić, prvi čovek FIDE Arkadi Dvorkovič i ministar sporta Zoran Gajić.

– Velika čast nam je ukazana činjenicom da se u Srbiji održava prva FIDE šahovska olimpijada za osobe sa invaliditetom. Veliko nam je zadovoljstvo da smo ugostili takmičare iz čak 22 države. Srbija kao zemlja sporta na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić i na ovaj način želi da motiviše i afirmiše bavljenje sportom osoba sa invaliditetom i ukaže na njihov značaj u društvu – rekao je Gajić.

On je dodao da je Srbija zemlja Novaka Đokovića, Nikole Jokića, odbojkašica, vaterpolista i mnogih drugih sjajnih sportista, ali da ništa manje poštovanje nemamo ni prema našim šahovskim majstorima, kao što su Svetozar Gligorić, Ljuba Ljubojević i Alisa Marić.

– Deca u Srbiji odrastala su uz stalne šahovske rubrike u dnevnim listovima i šahovske probleme u školskim časopisima. Kultni meč Fišer – Spaski iz 1992. održan je upravo u Beogradu. To je jedan je od događaja koji su ušli u šahovske istorijske čitanke – istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, šah je igra poznata stotinama godina puna bogate istorije.

– Postoji mnogo igara na svetu, ali sumnjam da postoji mnogo igara sa istim nivoom uticaja na svet kao šah. Šah nije samo igra, već i umetnička forma u kojoj se reči poput lepo, elegantno i umetničko mogu koristiti za opisivanje određenog niza poteza. Kažu da svaki šahista dostigne određeni standard, možda neće moći da igra kao velemajstor, ali je u stanju da ceni remekdela šaha koja su napravili veliki igrači – poručio je Gajić.

Ministar je naglasio da je najboji opis ovog sporta dao argentinski velemajstor Migel Najdorf, a to je da je šah ogledalo duše. Gledajte kako čovek igra šah i videćete njegovu suštinu.

– Šah je kombinacija umetnosti, znanja, igre i rizika. Da, rizikujete jer u šahu često morate da se upuštate i stavljate sudbinu na test. Uspeh često zavisi od slučajnih faktora. Dragi takmičari i gosti, dobrodošli na prvu FIDE šahovsku olimpijadu za osobe sa invaliditetom. Uživajte u Srbiji, Beogradu, dvobojima i nadigravanju – poručio je ministar sporta na otvaranju takmičenja.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: