Srbi ponovo prvi u svetu po doprinosu proverljivosti informacija na Vikipediji

od strane | 07/02/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Freepik)

  Globalna kampanja uređivanja referenci #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) dovela je Vikipediju na srpskom na prvo mesto po doprinosu proverljivosti članaka.

Ukupno 37 urednika unelo je čak 12.653 referenci gde su i nedostajale, čime je elektronska enciklopedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu.

Kampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine još od 2016. u susret danu Vikipedije, kako bi se povećala pouzdanost i proverljivost članaka koji se na njoj nalaze.

Internet platforma je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze u potrazi za informacijama i zbog toga su ove kampanje posebno značajne, kao i zbog novih, pouzdanih i proferenih izvora podataka.

Već treću godinu zaredom, sa ubedljivo najviše unetih referenci prvo mesto je zauzela Vikipedija na srpskom jeziku, a za njom slede Poljska sa 4.227 i Francuska sa 1.871 unetih referenci.

Najbolji urednik kampanje je srpska učesnica Nikolina Šepić sa preko 6.600 unetih referenci.

I tokom 2022. i 2021. godine smo osvojili prva mesta u ovoj globalnoj kampanji.

U poslednjih šest godina, od kada Vikimedija Srbije učestvuje u kampanji, ukupno je dodato preko 46 hiljada referenci u članke, čime se prikazuje značaj ove kampanje za njenu pouzdanost.

U saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković” i Vikimedijinom zajednicom Republike Srpske, Vikimedija Srbije je učestvovala u kampanji dodavanja referenci na Vikipediji #1Lib1Ref.

Kampanja je trajala od 15. januara do 5. februara 2023. a osim bibliotekara, pridružili su joj se i drugi zainteresovani pojedinci.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Udruženje je uključeno u međunarodni Vikimedijin pokret i priznato kao lokalni ogranak na teritoriji Srbije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...