Srbi ponovo prvi u svetu po doprinosu proverljivosti informacija na Vikipediji

od strane | 07/02/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Freepik)

  Globalna kampanja uređivanja referenci #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) dovela je Vikipediju na srpskom na prvo mesto po doprinosu proverljivosti članaka.

Ukupno 37 urednika unelo je čak 12.653 referenci gde su i nedostajale, čime je elektronska enciklopedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu.

Kampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine još od 2016. u susret danu Vikipedije, kako bi se povećala pouzdanost i proverljivost članaka koji se na njoj nalaze.

Internet platforma je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze u potrazi za informacijama i zbog toga su ove kampanje posebno značajne, kao i zbog novih, pouzdanih i proferenih izvora podataka.

Već treću godinu zaredom, sa ubedljivo najviše unetih referenci prvo mesto je zauzela Vikipedija na srpskom jeziku, a za njom slede Poljska sa 4.227 i Francuska sa 1.871 unetih referenci.

Najbolji urednik kampanje je srpska učesnica Nikolina Šepić sa preko 6.600 unetih referenci.

I tokom 2022. i 2021. godine smo osvojili prva mesta u ovoj globalnoj kampanji.

U poslednjih šest godina, od kada Vikimedija Srbije učestvuje u kampanji, ukupno je dodato preko 46 hiljada referenci u članke, čime se prikazuje značaj ove kampanje za njenu pouzdanost.

U saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković” i Vikimedijinom zajednicom Republike Srpske, Vikimedija Srbije je učestvovala u kampanji dodavanja referenci na Vikipediji #1Lib1Ref.

Kampanja je trajala od 15. januara do 5. februara 2023. a osim bibliotekara, pridružili su joj se i drugi zainteresovani pojedinci.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Udruženje je uključeno u međunarodni Vikimedijin pokret i priznato kao lokalni ogranak na teritoriji Srbije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...