Spoljnotrgovinska razmena u sektoru proizvodnje cveća 31,3 miliona evra

od strane | 08/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije u sektoru proizvodnje cveća i ukrasnog bilja iznosila je 31,3 miliona evra prošle godine.

Iz Udruženja za biljnu i prehrambenu proizvodnju Privredne komore Srbije poručuju da je u protekle dve godine vrednost uvoza značajnije povećana u odnosu na izvoz, a tome je najviše doprinelo povećanje uvozne cene cveća i ukrasnog bilja, što je posledica ekonomske situacije u celom svetu.

Najviše se izvozilo cveće i sadni materijal na tržište Evropske unije (EU), koje ima 43 odsto udela u srpskom izvozu, zatim živo cveće, posebno ruže. Izvoz se vršio u zemlje Carinske unije (Rusiju, Belorusiju, Kazahstan) koje imaju 34 odsto udela u ukupnom izvozu Srbije i zemlje CEFTA regiona, od zemalja van EU.

Kako se navodi u saopštenju, veliki je potencijal za proizvodnju cveća i ukrasnog bilja, kako zbog dobrih klimatskih uslova, tako i zbog dužine vegetacionog perioda.

Viši savetnik u Udruženju za biljnu i prehrambenu proizvodnju Danica Mićanović objašnjava šta trenutno nije u praksi, a što bi doprinelo razvoju proizvodnje cveća.

– Sektor proizvodnje cveća i ukrasnog bilja bio bi još razvijeniji kada bi postojale naučno-istraživačke organizacije koje rade selekciju i oplemenjivanje cveća u Srbiji, što trenutno nije slučaj – kazala je Mićanovićeva.

Ona ističe da je formirano nekoliko instituta pri fakultetima u Beogradu i Novom Sadu, kako bi ovaj sektor dobio podršku na istraživačkom nivou i smatra da bi pomenuti sektor bio mnogo profitabilniji uz jaču institucionalnu podršku, udruživanje proizvođača, kao i zahvaljući podršci naučno-istraživačke i poslovne zajednice.

Najznačajniji regioni za proizvodnju i uzgoj cveća u Srbiji su u Vojvodini, okolini Šapca, Ljiga, Trstenika, Kruševca, Sremčice i Velike Drenove, dok se ističe da je najvažnija proizvodnja ruža, tačnije kalemljenih i nekalemljenih ruža za sadnju.

– U 2021. smo izvezli i uvezli ruže u istom iznosu, od oko tri miliona evra, dok je naredne godine ukupan izvoz ruža iznosio tri miliona evra. Uvoz porastao na 3,79 miliona evra – objašnjava Mićanovićeva.

Izvoz je vredeo 6,61 miliona evra, a vrednost uvoza bila je oko 24,7 miliona. U prošloj godini u odnosu na 2021. vrednost uvoza povećana je za 13 odsto, dok je prosečna uvozna cena cveća iznosila 3,27 evra po kilogramu.

Poznato je da je pre dve godine cena bila 3,05 evra po kilogramu, a u odnosu na tu godinu i vrednost izvoza je porasla za 23 odsto.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: