Seničić: Cene turističkih aranžmana ove godine veće za pet do 20 odsto

od strane | 09/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić izjavio je da je eskalacija sukoba u Ukrajini donela porast cena turističkih aranžmana za pet do 20 odsto.

Seničić je prokomentarisao to što turističke agencije zbog prodaje aranžmana u ofšor zonama moraju da plate dodatni porez od 25 odsto, rekavši da se tu ne radi o novim poreskim pravilima, već da je reč o Zakonu o porezu na dobit pravnih lica, koji je predviđen za sve novčane transakcije prema zemljama sa takozvanim preferncijalnim poreskim sistemom.

On je dodao da tih destinacija ima pedesetak i da su to uglavnom egzotična ostrva.

– Naplaćuje se na ukupan iznos sredstava koji je prebačen na te destinacije, 20 ili 25 odsto dodatnog poreza. Kada se pročita zakon, ne govori se direktno o tome da se to odnosi na taksativne usluge. Tu i jeste spor uglavnom sa Poreskom upravom. Do sada imamo šest agencija koje su bile pod kontrolom, kao i prva rešenja koja su izdata za plaćanje tog poreza – naveo je Seničić.

Direktor pomenute asocijacije kaže da će to predstavljati ozbiljan problem s obzirom na razliku u ceni, koja je kada je reč o ovim aranžmanima obično oko desetak odsto.

– Ako znamo da moramo da platimo 25 odsto na ukupan iznos, onda je to opterećenje koje agencije ne mogu da istrpe – rekao je on i dodao da će se truditi da se ta anomalija ispravi kako se ne bi ugrožavao egzistencijalni rad određenog broja agencija koje se bave isključivo ovom vrstom putovanja.

Naveo je da se radi o putovanjima koja nisu fiktivna, jer je potpuno jasno kada se pročita pomenuti zakon da se odnosi na nekakvo pranje para, odnosno neke fiktivne usluge koje se koriste na tim destinacijama.

– Ovde se radi o stvarnim putnicima koji su putovali, za šta mi imamo dokaze kao što su avio-karte, smeštaj, čak i plaćenu boravišnu taksu – naglasio je direktor JUTA.

On je istakao da je neophodno da se nekom izmenom zakona dobije mogućnost da se na turističke usluge ne naplaćuje ova vrsta poreza, jer se to ne radi nigde u svetu, a ujedno je i najavio da se na ovogodišnjem Sajmu turizma od 23. do 26. februara očekuje veliki broj domaćih i stranih izlagača, te da će agencije omogućiti dodatne popuste onima koji još uvek ne znaju gde će provesti svoj godišnji odmor.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: