Za opremanje stočarskih farmi u Vojvodini dodeljeno 120 miliona dinara

od strane | 27/09/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Vojvođanskim poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva za opremanje stočarskih farmi u AP Vojvodini u 2023. godini dodeljeni su ugovori u ukupnoj vrednosti od 120 miliona dinara.

Sredstva će biti iskorišćena za opremanje govedarskih, svinjarskih, ovčarskih, kozarskih i živinarskih farmi, te za nabavku opreme za mužu, hlađenje i skladištenje mleka, nabavku opreme za izđubravanje, kao i za pripremu, rukovanje i distribuciju koncentrovane i kabaste stočne hrane na gazdinstvu.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Miroslav Malić istakao je da je na konkursu za opremanje stočarskih farmi resorni sekretarijat odobrio 136 prijava.

– Na konkursu smo ove godine dobili 171 prijavu, od kojih 35 nije ispunilo potrebne uslove. Maksimalan iznos po prijavi je dva miliona, dok je minimalan 100.000 dinara. Budžet za ovaj konkurs, koji raspisujemo od 2016. i čija je vrednost tada iznosila 30 miliona, sada je četiri puta povećan – rekao je Malić.

On je dodao da resorni sekretarijat ima i druge mere namenjene povećanju kapaciteta farmi, ali i podizanju nivoa i kvaliteta stočarske proizvodnje.

Malić je podsetio na nedavni konkurs u vrednosti od 150 miliona dinara za nabavku priplodnih junica i nazimica, navodeći da ta sredstva nisu u celosti iskorišćena, te je pozvao poljoprivrednike da se naredne godine prijave u što većem broju i iskoriste priliku da popune svoje farme.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: