Veće premije za mleko, u povećanje stočnog fonda ide 50 miliona evra

od strane | 11/02/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država povećati premije za mleko sa 10 na 15 dinara, kao i da će biti uloženo najmanje još 50 miliona evra u povećanje stočnog fonda, kako bismo imali dovoljno mleka.

– Ali tome se obično raduju veliki mlekari, a ne domaćini, zato što će oni ponovo da uvoze i misle da će sebi da uzmu to za zaradu. Ne, videćemo kako da zaštitimo domaću proizvodnju, ali da ne govorim javno, pošto ima više opcija. Takođe, povećaćemo subvencije po kravi, sa  25.000 na 30.000 dinara – rekao je Vučić gostujući na Prvoj, gde je, između ostalog, govorio i o perspektivi plata do 2025. godine i niskoj stopi nezaposlenosti u Srbiji.

Vučić je kazao da će država raditi i na većem uvozu junica.

– To nam je važno i za BDP, moguće je da se uveze godišnje možda 5.000 do 10.000 junica i to da platimo po 1.000 evra, ali da još neko učestvuje pošto cena nije tolika. I sve ukupno ove mere nas koštaju  najmanje 50 miliona evra samo da bi povećali stočni fond i da bismo obezbedili mleko – naveo je predsednik Srbije.

Kaže da će proizvodnja hrane biti ključna tema u godinama pred nama i da će biti velikih nestašica hrane.

Vučić je istakao da je Srbija obezbedila dovoljno soli i šećera, da je zasejala površine u jesenjoj setvi za 8,9 odsto više nego prošle godine.

– Domaćinski pristup uvek donosi rezultate – kategoričan je Vučić.

Predsednik je dodao da je u Srbiji hleb ubedljivo najjeftiniji u regionu, a da posle ide Hrvatska, gde košta 66 evrocenti.

– Mi smo ozbiljna država i građani ne treba da prave zalihe hrane, jer ćemo uvek da imamo svega – poručio je Vučić uz napomenu da tu situaciju mogu da poremete eventualni geopoltički problemi i odnosi u regionu koji mogu da se preslikaju na nas.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: