Tanasković: Broj registrovanih vinarija veći za 58 odsto

od strane | 14/02/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je povodom praznika Svetog Trifuna vinogradarima i vinarima poželela dobar rod, uspešnu berbu i odličan kvalitet vina po čemu se, kako kaže, Srbija iz godine u godinu sve više izdvaja u regionu i svetu.

Tanaskovićeva je posetila vinariju „Cilić“ u Lozoviku kod Jagodine, gde je zajedno sa vlasnicima simbolično orezala vinovu lozu u znak početka radova u vinogradima u ovoj sezoni i tom prilikom istakla da je broj registrovanih vinarija u Srbiji povećan za 58 odsto u prethodnih nekoliko godina i da trenutno iznosi 466.

Kako je navela, u proizvodnoj 2021/2022. godini vinarije su prijavile proizvodnju od oko 29,5 mililona litara vina, što je za 32 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

– U periodu od 2019. do 2022. podignuto je 953 hektara novih vinograda, a najviše u 2021. godini – 285 hektara, dok su registrovani proizvođači vina prijavili proizvodnju od oko 29,5 miliona litara vina, što je za 32 odsto više u odnosu na proizvodnu 2020/2021. godinu – rekla je Tanaskovićeva.

Ministarstvo će, kako je podvukla, samo za 2022. isplatiti 2,6 milijardi dinara za investicije u vinarije i vinogradarstvo za opremu i ulaganja u tehnološke procese.

Najavila je da će i ove godine biti objavljene mere namenjene zasadima, kao i da se radi i na izmenama zakona.

Ona je podsetila da Ministarstvo poljoprivrede izdvaja značajna sredstva za podsticaje za vinogradarstvo i proizvodnju vina koji se odnosi na podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze, investicije u preradu i marketing, proizvodnju sadnog materijala i sertifikaciju i klonsku selekciju vinove loze.

Takođe, ministarstvo podstiče i nabavku novih mašina i opreme, unapređenje kvaliteta vina, funkcionisanje udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla i osiguranje zasada i rasadnika, a značajna sredstva obezbeđuju se i iz IPARD programa.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: