Selaković: Majkama isplaćeno 395 miliona dinara subvencija za kupovinu prve nekretnine

od strane | 06/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je da je država u proteklih 11 meseci isplatila 395 miliona dinara majkama u vidu subvencija za kupovinu prve nekretnine.

Selaković je podsetio da je po Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, a na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uvedena mogućnost subvencionisanja kupovine prve porodične stambene zgrade, odnosno kuće ili stana za one roditelje koji nemaju svoj krov nad glavom.

– U skladu sa tim zakonom, kada majka dobije svoje dete, a nema svoj stan ili kuću i njen suprug nema stan ili kuću, ona ostvaruje pravo na subvenciju od države u iznosu od 20 odsto vrednosti nekretnine koju kupuje. Tih 20 procenata ne može da pređe iznos od 20 hiljada evra – poručio je Selaković.

On je dodao da su, od kako je došao na čelo pomenutog ministarstva, primljena 602 nova predmeta od kojih je 415 rešeno pozitivno, što znači da je 415 roditelja sa decom dobilo pomoć od države za kupovinu svoje prve nekretnine i ta pomoć iznosi 395 miliona dinara.

– Pravo na subvenciju za kupovinu stana ima majka koja u roku od godinu dana od rođenja deteta podnese zahtev za pomoć – objasnio je on i dodao da je u budžetu za ovu godinu predviđeno preko 83 milijarde dinara za finansijsku pomoć porodicama sa decom.

Ministar je, takođe, predstavio Boračku spomenicu, kao i Boračku legitimaciju koje je radio Zavod za izradu novčanica u Topčideru.

– Idemo u Medveđu sa namerom da počnemo sa velikim dodelama boračkih spomenica i ovo neće biti prva dodela – najavio je Selaković.

Selaković je naveo da bi u Medveđi trebalo da 82 žitelja koji su ratni vojni invalidi, lica sa utvrđenim statusom borca i dve porodice palih boraca da prime Boračku spomenicu.

– Želimo i da obznanimo nešto na čemu smo dugo radili i na čemu ćemo nastaviti da radimo, a to je da nosioci boračke legitimacije ovu karticu mogu od sutrašnjeg dana da koriste kao karticu pogodnosti u vidu popusta, beskamatnih kredita, čak i podele vaučera – istakao je ministar i dodao da će se ponuda pogodnosti u narednom periodu dodatno proširiti.

Govoreći o Registru socijalnih karata, Selaković je napomenuo da je to jedna novina kojom Srbija može da se pohvali i koja zaista u regionu nigde ne postoji.

– Reč je o registru koji objedinjuje baze podatke više državnih organa, iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave, MUP-a, Republičkog geodetskog zavoda, a to se odnosi samo na one građane koji su se obratili centru za socijalni rad ili lokalnim samoupravama za utvrđivanje nekog svog prava iz oblasti socijalne zaštite, boračkih prava, dečije porodične zaštite – zaključio je Selaković i naveo da se u bazi podataka nalazi više od 1,2 miliona građana.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...