Šef diplomatije Republike Togo priznaje samo jednu Srbiju

od strane | 17/01/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

  Ministar spoljnih poslova Republike Togo Rober Dise je šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću rekao da ga uverava u bezrezervnu podršku Republike Togo kada je u pitanju odbrana teritorijalnog integriteta Srbije.

– Mi u Togu priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu. Drago mi je što ste pomenuli povlačenje priznanja Kosova, to povlačenje je definitivno – naveo je ministar Togoa.

On je dodao i da 54 zemlje Afrike čine jednu trećinu u Ujedinjenim nacijama, primetiviši da je srpska diplomatija u jednom trenutku napustila Afriku, ali da je aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić vratio saradnju, na čemu mu je i zahvalan.

– Molim vas, i vi to dobro radite, da ne napuštate Afriku. Ja vam na tome zahvaljujem – poručio je šef diplomatije Republike Togo.

Dačić i Dise su potpisali Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša.

– Želimo jaču saradnju u više sektora od obrazovanja do ekonomije, da imamo veću trgovinsku razmenu. Hteli bismo da pojačamo i saradnju u oblasti turizma i poljoprivrede – rekao je Dise.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je sa ministrom spoljnih poslova Republike Togo imao veliki broj susreta i razgovora na različitim mestima, uključujući i njegovu posetu u maju 2019. godine.

– Srbiju, odnosno bivšu Jugoslaviju i Togo vezuje tradicionalno prijateljstvo koje je možda u nekim trenucima bilo zaboravljeno. Mi želimo da tu saradnju i prijateljstvo obnavljamo i osnažujemo – istakao je Dačić.

Kako je istakao, ima mnogo prostora za unapređenje odnosa između dve zemlje, ističući da Srbija mora da neguje stara prijateljstva i da traži zajedničke iterese sa tim zemljama u svetu gde situacija danas nije laka.

– Srbija se posvetila razvoju odnosa sa afričkim zemljama – rekao je šef srpske diplomatije i podsetio da je Togo, posle njegove posete, odlučio da povuče odluku o priznanju Kosova.

Dačić je na tome zahvalio i istakao da je 27 zemalja povuklo priznanje tzv. Kosova čime se otvorena šansa za dogovore i dijalog.

– Oni koji žele nezavisno Kosovo žele to da učine prečicom ili preglasavanjem na određenim forumima. Mi smo to sprečili i vratili smo dijalog na scenu – poručio je Dačić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...