Šef delegacije EU i ambasadorka Švedske govorili o investicijama u Čačku

od strane | 09/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuel Žiofre i ambasadorka Švedske Anika Ben David razgovarali su sa rukovodstvom Čačka o investicijama, nakon čega su obišli kompaniju „Litopapir“, koja je jedna od direktnih švedskih investicija u Srbiji i koja broji preko 300 zaposlenih.

Žiofre je tom prilikom rekao da kompanija „Litopapir“ predstavlja dobar primer odnosa Srbije i EU i da je to dobar primer kompanije iz Švedske koja je odlučila da investira u Srbiju.

– Do sada su švedske kompanije u Srbiju uložile 19 milijardi evra. Važan segment je činjenica da se izvozi prevashodno na tržište EU koja je najvažniji trgovinski partner Srbije u proteklih deset godina, a Srbija je povećala svoj izvoz u zemlje EU pet puta. Treći bitan momenat tiče se ekoloških politika – rekao je Žiofre.

Prilikom prve posete Čačku, Žiofre je rekao da EU i taj grad imaju veliku istoriju saradnje, pogotovo u oblasti socijalnog stanovanja, pomoći interno raseljenim licima i projektu koji se tiče Naučno-tehnološkog parka.

Ambasadorka Ben David je rekla da Švedska ima veoma jako partnerstvo sa gradom Čačkom.

– Švedska je kao članica EU finansirala i pripremu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Dakle, EU bi sa Vladom Srbije uskoro trebalo da pokrene taj projekat, a isto tako mi podržavamo sve najbolje prakse u oblasti životne sredine, naročito kada je u pitanju recikliranje i upravljanje otpadom – poručila je ambasadorka.

Kako kaže, jako joj je drago što je videla da se u ovoj kompaniji koristi najnovija tehnologija, da sirovine dolaze iz Švedske i Finske.

– To je sve dokaz da postoji jako partnerstvo Srbije i EU, jer EU jeste najveći partner i donator Srbije, ali je i Švedska najveći partner Srbije kada je u pitanju reforma životne sredine – navela je Ben Davidova.

Nakon „Litopapira“ ambasadori su obišli i distributivni centar „Moravski market“, koji okuplja više od 20 lokalnih proizvođača, malih i srednjih preduzeća.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je nakon sastanka sa ambasadorima da su EU i Vlada Švedske uložile pet miliona evra nepovratnih sredstava u Čačak kroz različite projekte.

– Imamo još uvek sjajnu saradnju sa Švedskom razvojnom agencijom koja je investirala u naš grad oko dva miliona evra. U okviru projekta ‘Ne ostavaljajući nikoga iza sebe’, u narednih mesec dana treba da podelimo 12 ključeva za stanove osobama koje su izašle iz hraniteljskih porodica, ženama žrtvama nasilja, kao i manjinskim grupama – izjavio je Todorović.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...