Šef delegacije EU i ambasadorka Švedske govorili o investicijama u Čačku

od strane | 09/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuel Žiofre i ambasadorka Švedske Anika Ben David razgovarali su sa rukovodstvom Čačka o investicijama, nakon čega su obišli kompaniju „Litopapir“, koja je jedna od direktnih švedskih investicija u Srbiji i koja broji preko 300 zaposlenih.

Žiofre je tom prilikom rekao da kompanija „Litopapir“ predstavlja dobar primer odnosa Srbije i EU i da je to dobar primer kompanije iz Švedske koja je odlučila da investira u Srbiju.

– Do sada su švedske kompanije u Srbiju uložile 19 milijardi evra. Važan segment je činjenica da se izvozi prevashodno na tržište EU koja je najvažniji trgovinski partner Srbije u proteklih deset godina, a Srbija je povećala svoj izvoz u zemlje EU pet puta. Treći bitan momenat tiče se ekoloških politika – rekao je Žiofre.

Prilikom prve posete Čačku, Žiofre je rekao da EU i taj grad imaju veliku istoriju saradnje, pogotovo u oblasti socijalnog stanovanja, pomoći interno raseljenim licima i projektu koji se tiče Naučno-tehnološkog parka.

Ambasadorka Ben David je rekla da Švedska ima veoma jako partnerstvo sa gradom Čačkom.

– Švedska je kao članica EU finansirala i pripremu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Dakle, EU bi sa Vladom Srbije uskoro trebalo da pokrene taj projekat, a isto tako mi podržavamo sve najbolje prakse u oblasti životne sredine, naročito kada je u pitanju recikliranje i upravljanje otpadom – poručila je ambasadorka.

Kako kaže, jako joj je drago što je videla da se u ovoj kompaniji koristi najnovija tehnologija, da sirovine dolaze iz Švedske i Finske.

– To je sve dokaz da postoji jako partnerstvo Srbije i EU, jer EU jeste najveći partner i donator Srbije, ali je i Švedska najveći partner Srbije kada je u pitanju reforma životne sredine – navela je Ben Davidova.

Nakon „Litopapira“ ambasadori su obišli i distributivni centar „Moravski market“, koji okuplja više od 20 lokalnih proizvođača, malih i srednjih preduzeća.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je nakon sastanka sa ambasadorima da su EU i Vlada Švedske uložile pet miliona evra nepovratnih sredstava u Čačak kroz različite projekte.

– Imamo još uvek sjajnu saradnju sa Švedskom razvojnom agencijom koja je investirala u naš grad oko dva miliona evra. U okviru projekta ‘Ne ostavaljajući nikoga iza sebe’, u narednih mesec dana treba da podelimo 12 ključeva za stanove osobama koje su izašle iz hraniteljskih porodica, ženama žrtvama nasilja, kao i manjinskim grupama – izjavio je Todorović.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...