Šapić: Radovi u Višnjičkoj ulici suštinski menjaju život Beograđana

od strane | 07/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je prilikom obilaska radova u Višnjičkoj ulici da će se oni odvijati u tri faze, kao i da očekuje da budu gotovi do kraja kalendarske godine.

Predviđeni radovi u Višnjičkoj ulici podrazumevaju uređenje od ulice Mije Kovačevića do Slanačkog puta, u postojećoj regulaciji.

– Izvodimo radove na taj način da što manje utiču na saobraćaj. Ovaj deo grada je postao strahovito opterećen poslednjih nekoliko godina i ovde su takvi čepovi da više ne može da se prolazi, nema žute trake, koja je obezbeđena za javni prevoz – rekao je Šapić.

On je istakao da će ovim radovima pomenuta ulica dobiti po jednu traku sa svake strane i potpuno autonomnu traku za javni prevoz i autobuse, a to bi trebalo, kako je naveo, da olakša kretanje u ovom delu grada.

Gradonačelnik je naglasio da će dati sve od sebe da najveći intenzitet radova bude u toku leta, odnosno da će se oni izvoditi noću i vikendima, što su uveli u praksu pre par meseci, pokazavši se već dobrim potezom.

– Do kraja kalendarske godine, čitava Višnjička ulica do kružnog toka kod Bogoslovije biće proširena i tu ćemo dobiti po jednu potpuno novu traku sa svake strane. Ovo su stvari koje menjaju suštinski život Beograđana – ocenio je Šapić.

On je dodao da je ukupna dužina predmetnih radova 2.439,65 metara, a oni se izvode u tri faze. Prva obuhvata radove od Mirijevskog bulevara do ulice Vojvode Micka Krstića i ona je upravo otpočeta. Njena ukupna dužina iznosi 1.400 metara i sastoji se iz četiri podfaze.

Prva od tih podfaza trebalo bi da bude gotova do kraja marta od Mirijevskog bulevara i puta za Adu Huju u dužini od 400 metara, dok su naredne podfaze put za Adu Huju do Diljske, zatim od Diljske do ulaza za garažu tržnog centra „BIG Fashion“ i konačno, četvrta podfaza se prostire od ulaza za za garažu pomenutog tržnog centra do ulice Vojvode Micka Krstića.

Kako je naveo Šapić, druga faza je od ulice Vojvode Micka Krstića do raskrsnice sa ulicom Mije Kovačevića, a radovi u njoj su uslovljeni radovima drugih izvođača. Dužina druge faze iznosi 600 metara i njen završetak se očekuje u toku leta.

On je dodao da je treća faza od Mirijevskog bulevara do raskrsnice sa Slanačkim putem, gde se formira trokraka kružna raskrsnica, odnosno kružni tok i njena dužina iznosiće 420 metara.

Višnjička ulica se trenutno sastoji iz dve saobraćajne trake po smeru, dok će novoprojektovanim rešenjem imati tri trake po smeru ukupne širine 9,5 metara.

Nove saobraćajne trake su projektovane na račun srednjeg razdelnog ostrva koje je promenljive širine, ne manje od dva metra, a predviđena vrednost radova iznosi 220 miliona dinara i rok za njihov završetak je 1. oktobar ove godine.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: