Šapić: Odnosi Srbije i Češke tradicionalno prijateljski

od strane | 06/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Beoinfo printskrin)

  Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić primio je u Starom dvoru ambasadora Češke Republike u Srbiji Tomaša Kuhtu.

Tokom razgovora istakli su da su kroz istoriju dve zemlje imale čvrste kulturne, političke i trgovinske veze, a da je diplomatska saradnja uspostavljena još 1918.

Na sastanku je naglašeno da postoji obostrani interes i prostor za unapređenje ekonomske saradnje, koja je i do sada beležila značajne rezultate.

U 2021. obim spoljnotrgovinske razmene bio je nešto veći od 1,4 milijarde evra, a prema podacima Narodne banke Srbije, strane direktne investicije Češke u Srbiju u periodu od 2010. do 2020. iznosile su 227,1 milion evra.

Tema razgovora bila je i organizacija češko-srpskog bala koji treba još više da zbliži naša dva naroda.

Bilateralni odnosi Srbije i Češke inače su zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu, a karakteriše ih razvijena saradnja u različitim oblastima, kao i intenzivan i kontinuiran politički dijalog na svim nivoima.

Sagovornici su podsetili da je u maju 2021. predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio u zvaničnoj poseti ovoj prijateljskoj zemlji, a predsednik Češke Miloš Zeman posetio je Srbiju nedavno. Ovom posetom Beogradu, završava svoj drugi i poslednji petogodišnji mandat predsednika Češke.

Tokom ove posete dva predsednika su otvorila obnovljeni Češki dom u Beogradu, čime je omogućeno da se otvore vrata kulture te države za sve građane Srbije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...