Šapić: Odnosi Srbije i Češke tradicionalno prijateljski

od strane | 06/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Beoinfo printskrin)

  Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić primio je u Starom dvoru ambasadora Češke Republike u Srbiji Tomaša Kuhtu.

Tokom razgovora istakli su da su kroz istoriju dve zemlje imale čvrste kulturne, političke i trgovinske veze, a da je diplomatska saradnja uspostavljena još 1918.

Na sastanku je naglašeno da postoji obostrani interes i prostor za unapređenje ekonomske saradnje, koja je i do sada beležila značajne rezultate.

U 2021. obim spoljnotrgovinske razmene bio je nešto veći od 1,4 milijarde evra, a prema podacima Narodne banke Srbije, strane direktne investicije Češke u Srbiju u periodu od 2010. do 2020. iznosile su 227,1 milion evra.

Tema razgovora bila je i organizacija češko-srpskog bala koji treba još više da zbliži naša dva naroda.

Bilateralni odnosi Srbije i Češke inače su zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu, a karakteriše ih razvijena saradnja u različitim oblastima, kao i intenzivan i kontinuiran politički dijalog na svim nivoima.

Sagovornici su podsetili da je u maju 2021. predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio u zvaničnoj poseti ovoj prijateljskoj zemlji, a predsednik Češke Miloš Zeman posetio je Srbiju nedavno. Ovom posetom Beogradu, završava svoj drugi i poslednji petogodišnji mandat predsednika Češke.

Tokom ove posete dva predsednika su otvorila obnovljeni Češki dom u Beogradu, čime je omogućeno da se otvore vrata kulture te države za sve građane Srbije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...