Ružić: Školski sport jedan od prioriteta

od strane | 02/02/2023 | Sport, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar prosvete Branko Ružić otvorio je prvu konferenciju „Škola i školski sport – mesto gde rastem, učim i vežbam“, u okviru projekta REDIS, programa za podršku Evropske unije reformi obrazovanja u Srbiji.

Ružić je rekao da je u “Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja” do 2030. godine, školski sport jedan od strateških prioriteta gde je cilj razvoj zdravih životnih stilova, a Ministarstvo posebno pažnju posvećuje razvoju fizičkih sposobnosti i motoričkih veština učenika, što potvrđuje i podatak da je u poslednje tri godine u infrastrukturu i opremanje fiskulturnih sala investirano više od 48 miliona dinara.

Vođa projekta REDIS u Srbiji Anita Jakobson naglasila je da je učenje dece veštini zdravog života investicija u budućnost i opšte blagostanje društva, a istakla je i da je trend u celom svetu da deca imaju sve manje fizičkih aktivnosti, te tako više vremena provode pred televizorom.

– Svaka država treba da razmisli da li je skuplja šira promocija sporta ili lečenje efekata pušenja, prekomerne težine, nepravilnog držanja, alkoholizma, neprekidne onlajn komunikacije, dugotrajne upotrebe elektronskih uređaja. Kada stvari postanu kritične, svako shvati da je sport bolji od hirurškog skalpera – poručila je Jakobson.

Ružić je dodao da je predmet fizičko vaspitanje obavezan u školama, ali da se ne svodi sve na te časove, već i na razne vannastavne aktivnosti i programe koje same škole razvijaju.

– Povećani kvalitet nastave uključuje formiranje novih sportskih sekcija u okviru škole, uključivanja većeg broja učenika u opštinska sportska takmičenja, povećanje interesovanja za njih, popularizacija ženskog sporta, ulaganje u izgradnju i adaptaciju fiskulturnih sala i sportskih terena – istakao je ministar prosvete.

Ministar Ružić kazao je da nastava fizičkog vaspitanja utiče i na smanjivanje i prevenciju vršnjačkog nasilja, prvenstveno kroz preventivni rad u školama, a otkriva i da je plan da naredne školske godine počne sa radom softver koji će pratiti fizički razvoj i motoričke sposobnosti svakog deteta. Na taj način će se omogućiti nastavnicima da imaju uvid u fizički razvoj i motoričke sposobnosti određenog deteta.

Ministar sporta Zoran Gajić rekao je da škole, kao i nastavnici fizičkog vaspitanja daju bazu za dobrobit srpskog sporta, te da ujedno polažu i velike zasluge za uspehe naših reprezentacija od SFRJ do danas.

– Doprineli ste da naša zemlja ima takve rezultate da smo, uz SSSR, jedina zemlja koja ima sve zlatne olimpijske medalje u kolektivnim sportovima. U osnovi svega toga je fizičko vaspitanje – poručio je Gajić.

On naglašava da je svestan, kao i sve njegove kolege treneri u svim sportovima u Srbiji, da je izgubljen taj prvi momenat kada je reč o slelekciji i kvalitetnom radu u nastavi fizičkog vaspitanja.

– Imamo veliki problem u radu sa mlađim kategorijama i u tradicionalno jakim klubovima što se tiče uzimanja članarine, a nemanja kvaliteta rada. Apsolutno sam ubeđen da nikakvog daljeg rezultata vrhunskog sporta neće biti, ukoliko se ne umrežimo sa školstvom – poručio je Gajić.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković rekao je da sport u Srbiji nije u zavidnom stanju i da treba menjati pre svega Zakon o sportu koji je, prema njegovim rečima, prevaziđen.

Prisetio se reči trenera Miljana Miljanića koji je govorio: „ako hoću da vidim kakav je fudbal u Srbiji, ne gledam Partizan i Crvenu zvezdu, već idem u unutrašnjost“.

Ističe da sport u Srbiji nije Novak Đoković, koji je za njega najveći sportista svih vremena, niti Milica Mandić i odbojkašice.

– Svi su oni velikani i za mene narodni heroji, ali to nije realna slika. Podaci su egzaktni i kažu da 68 odsto dece ima kifozu, ravne tabane ili neki drugi deformitet. Svega 12 dece se bavi sportom, a svega četiri odsto njih je pod nadzorom trenera. Često očevi imaju bolje uslove za bavljenje sportom od dece, jer im firme plaćaju dvorane – zaključio je Maljković.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: