Ružić otvorio Međunarodni sajam obrazovanja u Novom Sadu

od strane | 09/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Grad Novi Sad)

  Ministar prosvete Branko Ružić otvorio je Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“, a tokom dva dana biće predstavljeno gotovo 500 obrazovnih profila, kao i programi za učenike svih uzrasta i programi na jezicima nacionalnih manjina.

Ružić je istakao da je ova manifestacija orijentir i ,,putokaz“ znanja novim generacijama u potrazi za odgovorima o nastavku školovanja i buduće karijere.

– Ovo je mesto simbioze, sinergije obrazovnog sistema, ustanova, i naravno ponude koju te ustanove daju. Posetioci Sajma koji u nekoliko narednih dana budu posetili i obišli štandove naših škola, fakulteta i drugih obrazovnih institucija uveriće se da je obrazovni sistem u Srbiji veoma raznovrstan, inkluzivan i dostupan – rekao je on.

Prema rečima članice Gradskog veća za obrazovanje Dine Vučinić, na štandovima sajma osim ponuda srednjeg, višeg i visokog školstva u Srbiji, biće predstavljeni i fakulteti iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

– Odluka o nastavku školovanja je jedna od najznačajnijih u životu i odluka kojoj se ozbiljno pristupa, ali nekada je nije lako doneti. Mogućnost neposrednog susreta sa predstavnicima obrazovnih institucija ima veliki značaj za sve one koji se suočavaju sa tom velikom prekretnicom i zato su ‘Putokazi’ pravo mesto za njih – objasnila je Vučinićeva.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje Zoran Milošević dodao je da je ponosan na regionalno povezivanje, istakavši da se ovakvim manifestacijama iskazuje punoća nacionalnog identiteta.

– Siguran sam da svi razumemo zašto smo sa Republikom Srpskom uspostavili ne samo sporazum o saradnji, nego, koliko već sutra potpisaćemo i 24 ugovora u oblasti nauke, zato što podstičemo jedni druge da budemo bolji – naveo je Milošević.

Svečanoj ceremoniji otvaranja su prisustvovali i Pokrajinski sekretar za obrazovanje Žolt Sakalaš i ministar za naučno – tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir.

Štandovi fakulteta i srednjih škola izlagaće na Sajmu 9. i 10. marta, a ulaz je besplatan.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...