Ružić: Obrazovanje jedan od apsolutnih prioriteta Vlade

od strane | 24/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Vlada Srbije nastavlja da prepoznaje obrazovanje kao jedan od svojih apsolutnih prioriteta, istakao je ministar prosvete Branko Ružić, koji predsedava Međuministarskim koordinacionim savetom o javnim politikama u oblasti obrazovanja, kojem prisustvuje i šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre.

Ružić je objasnio da je sredinom 2021.Vlada usvojila strategiju za razvoj obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, kada je potvrđen značaj reforme, kao i da su predviđene jasne i sveobuhvatne mere i aktivnosti za ispunjenje postavljenih ciljeva.

– Tokom prethodnih meseci, Ministarstvo prosvete je vodilo jedan inkluzivan proces koji doveo do izrade akcionog plana za sprovođenje novog strateškog okvira u oblasti obrazovanja – istakao je Ružić.

Po njegovim rečima, Srbija će postići standard kvalitetnog obrazovanja po ugledu na EU, kroz otvoreno, demokratično obrazovanje gde će za sve biti obezbeđene jednake šanse.

– Naš strateški okvir naglašava da sistem obrazovanja treba da bude usmeren na osposobljavanje mladih ljudi da posle školovanja mogu da rade, ali i da razvijamo kulturu celoživotnog učenja – kazao je ministar.

Podsetio je da je EU podržala reforme obrazovanja sredstvima pomoći u značajnim iznosima, uključujući i budžetsku podršku od 2017. do 2019. godine, kada je uspostavljena dinamika održavanja skupova na visokom nivou.

– Uveren sam da će kao i na ranijim sastancima međuministarskog saveta, naš susret biti konstruktivna i otvorena razmena stavova, iskustava i planova u oblasti obrazovanja kao i jačanju naše saradnje – zaključio je on.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je sastanke međuministarskog saveta kao „dobru praksu, koja šalje važnu poruku da Srbija ulaže u svoje mlade i obrazovanje, što je najbolja investicija“.

– Čestitam Srbiji na pozitivnoj proceni vašeg učinka koji je ušao u godišnji izveštaj Evropske komisije za 2022. godinu, posebno čestitke za usklađenje sistema visokog obrazovanja sa preporukama EU – rekao je Žiofre, i pohvalio aktivno učešće Srbije u programima studentske razmene Erasmus i Horajzon 2020.

Objasnio je da je obrazovanje jedna od oblasti koja je zbog pandemije i drugih izazova bila pod posebnim pritiskom, tako da nije slučajno dodatno ulaganje u oblast obrazovanja i podsetio kako je EU 2022. godinu posvetila mladima, a ova godina je posvećena razvoju veština.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: