Ružić: Bez obrazovanja nema napretka društva

od strane | 27/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da zaostavština Svetog Save pokazaje da su obrazovanje i vaspitanje jedini način za sveopšti progres svakog društva, pa i našeg.

– Znanje i obrazovanje i danas predstavljaju osnovni preduslov opšteg ekonomskog, kulturnog i generalno sveopšteg razvoja svakog društva – rekao je Ružić učenicima Osnovne škole „Pavle Savić“ u Mirijevu, gde je prisustvovao priredbi povodom školske slave.

Ministar je đacima i nastavnicima, baš kao i dobitnicima nagrade čestitao praznik istakavši da je to najveći praznik prosvetnih radnika i učenika.

– Svako dete, škola i svaki naš sunarodnik slavi našeg prvog arhiepiskopa i utemeljivača srpske države i crkve. Danas je pogodan dan da se zahvalimo svim prosvetnim radnicima, nastavnicima, vannastavnom osoblju za njihovo pregalaštvo, pažnju i entuzijazam koje pokazuju svih ovih godina – poručio je ministar.

On je istakao da nastavnici, uz zdravstvene radnike, imaju najplemenitiji posao i da pokazuju volju, želju i empatiju da prenose znanje najmlađima i stvaraju od njih jake ličnosti, počev od predškolskih ustanova gde se stvaraju radne navike i prihvataju određeni vrednosni okviri.

– Važno je da od tih prvih dana svako dete svoje afinitete, talente, želje afirmiše, novostečenim znanjem unapredi i da to znanje iskoristi da se integriše u društvo i da to sve investira u bolje sutra našeg društva. Važno je da se kod ove dece razvije kritički duh, radoznalost i ljubav prema knjizi – rekao je Ružić.

On je podsetio i da je Sveti Sava kao školska slava prvi put ustanovljena 1840. i da je u nekim periodima školska slava ukidana, a ponovo je uspostavljena 1990. Pre početka priredbe povodom školske slave, sveštenik je izveo obred osvećenja slavskog kolača, a na priredbi je učestvovao hor OŠ „Pavle Savić“ i učenici te škole. Posle priredbe, najboljim učenicima podeljene su svečane povelje.

Dodeljene Svetosavske nagrade

Ministar prosvete je zatim u Vladi Srbije uručio i čestitao pojedincima i institucijama Svetosavsku nagradu 2022. za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, za unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, kao i za razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Nagrada je uručena na Savindan, koji se danas obeležava kao školska slava širom Srbije, a dobilo ju je ukupno 34 institucija i pojedinaca. Ruzić je takođe čestitao svim dobitnicima na dosadašnjim rezultatima.

– Čestitam i školsku slavu Svetog Savu, jer život i delo najvećeg prosvetitelja potvrđuje moć i snagu obrazovanja, značaj zalaganja i rada na dobrobit sadašnjih i budućih generacija – naveo je Ružić nakon uručivanja nagrada.

Pred komisijom je bio težak zadatak s obzirom na 180 pristiglih prijava.

Ružić se obratio dobitnicima nagrade i istakao da se nada da će nastaviti da se trude i vredno rade i dalje.

– Nadam se da će ovo priznanje biti dodatni podstrek da u vašem predstojećem radu radite još bolje, da ćete nastaviti da dajete doprinos unapređenju obrazovanja i nauke – poručio je ministar.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...