Ružić: Bez obrazovanja nema napretka društva

od strane | 27/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da zaostavština Svetog Save pokazaje da su obrazovanje i vaspitanje jedini način za sveopšti progres svakog društva, pa i našeg.

– Znanje i obrazovanje i danas predstavljaju osnovni preduslov opšteg ekonomskog, kulturnog i generalno sveopšteg razvoja svakog društva – rekao je Ružić učenicima Osnovne škole „Pavle Savić“ u Mirijevu, gde je prisustvovao priredbi povodom školske slave.

Ministar je đacima i nastavnicima, baš kao i dobitnicima nagrade čestitao praznik istakavši da je to najveći praznik prosvetnih radnika i učenika.

– Svako dete, škola i svaki naš sunarodnik slavi našeg prvog arhiepiskopa i utemeljivača srpske države i crkve. Danas je pogodan dan da se zahvalimo svim prosvetnim radnicima, nastavnicima, vannastavnom osoblju za njihovo pregalaštvo, pažnju i entuzijazam koje pokazuju svih ovih godina – poručio je ministar.

On je istakao da nastavnici, uz zdravstvene radnike, imaju najplemenitiji posao i da pokazuju volju, želju i empatiju da prenose znanje najmlađima i stvaraju od njih jake ličnosti, počev od predškolskih ustanova gde se stvaraju radne navike i prihvataju određeni vrednosni okviri.

– Važno je da od tih prvih dana svako dete svoje afinitete, talente, želje afirmiše, novostečenim znanjem unapredi i da to znanje iskoristi da se integriše u društvo i da to sve investira u bolje sutra našeg društva. Važno je da se kod ove dece razvije kritički duh, radoznalost i ljubav prema knjizi – rekao je Ružić.

On je podsetio i da je Sveti Sava kao školska slava prvi put ustanovljena 1840. i da je u nekim periodima školska slava ukidana, a ponovo je uspostavljena 1990. Pre početka priredbe povodom školske slave, sveštenik je izveo obred osvećenja slavskog kolača, a na priredbi je učestvovao hor OŠ „Pavle Savić“ i učenici te škole. Posle priredbe, najboljim učenicima podeljene su svečane povelje.

Dodeljene Svetosavske nagrade

Ministar prosvete je zatim u Vladi Srbije uručio i čestitao pojedincima i institucijama Svetosavsku nagradu 2022. za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, za unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, kao i za razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Nagrada je uručena na Savindan, koji se danas obeležava kao školska slava širom Srbije, a dobilo ju je ukupno 34 institucija i pojedinaca. Ruzić je takođe čestitao svim dobitnicima na dosadašnjim rezultatima.

– Čestitam i školsku slavu Svetog Savu, jer život i delo najvećeg prosvetitelja potvrđuje moć i snagu obrazovanja, značaj zalaganja i rada na dobrobit sadašnjih i budućih generacija – naveo je Ružić nakon uručivanja nagrada.

Pred komisijom je bio težak zadatak s obzirom na 180 pristiglih prijava.

Ružić se obratio dobitnicima nagrade i istakao da se nada da će nastaviti da se trude i vredno rade i dalje.

– Nadam se da će ovo priznanje biti dodatni podstrek da u vašem predstojećem radu radite još bolje, da ćete nastaviti da dajete doprinos unapređenju obrazovanja i nauke – poručio je ministar.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...