Roman Gorana Petrovića dobitnik nagrade “Beogradski pobednik”

od strane | 18/01/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Freepik)

  Književnik Goran Petrović dobitnik je nagrade „Beogradski pobednik“ za najbolji roman na srpskom jeziku u prethodnoj godini. Žiri je odlučio da nagradu ponese Petrovićev roman „Papir sa vodenim znakom“. Svečana dodela biće 26. januara u 12 časova u prostorijama Biblioteke grada Beograda.

Žiri je obrazložio svoju odluku zbog čega je baš ovaj roman nagrađen i zbog čega može da se čita i danas iako je priča smeštena u doba renesanse.

– Izdvojio se svojim poetičkim i stilskim osobenostima. Odlučivši da radnju romana smesti u rani novi vek, renesansu, autor je, nadovezujući se na svoja pripovedačka opredeljenja, uspeo da aktivira žanrovske i smisaone obrasce koji su bili zastupljeni upravo u ovoj umetničkoj epohi – groteska, burleska, parabola kao i bokačovska lascivnost – navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri u sastavu prof. dr Predrag Petrović (predsednik), dr Slađana Ilić, prof. dr Petar Pijanovića, dr Vesna Trijić i dr Nataša Anđelković ukazao je zbog čega su teme koje su obrađene u romanu toliko značajne.

– U njoj se prepoznaju teme poput problematizovanja položaja umetnika i stvaranja u složenom društvenom kontekstu, odnos popularne kulture i visoke umetnosti, kao i apsurd i licemerje epohalnih političkih kretanja. Nagrađena knjiga Gorana Petrovića može se čitati i samostalno i kao deo zamišljenog ciklusa, romana-delte, koja u našoj savremenoj književnosti otvara nove poetičke i žanrovske mogućnosti reaktuelizacije velike, epohalne romaneskne celine – zaključuje žiri.

Nagradu „Beogradski pobednik” Biblioteka grada Beograda ustanovila je 2021. godine i dodeljuje se jednom godišnje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od statue Beogradskog pobednika koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Dobitnik nagrade može biti samo jedno lice tj. nagrada se ne može deliti između više lica i može se dobiti samo jednom.

Izvor: Biblioteka grada Beograda

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...