RGZ: Sređivanjem katastra nepokretnosti BDP bi se uvećao za sedam odsto

od strane | 20/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Potpunim sređivanjem katastra nepokretnosti procenjuje se da bi se bruto domaći proizvod (BDP) Srbije povećao za više od sedam odsto na državnom nivou i preko 15 procenata u građevinskom sektoru, saopštio je Republicki geodetski zavod (RGZ).

Kako se navodi, Srbija je u reformi od 2015. planirala da se za projekat sređivanja zemljišne administracije potroši 50 miliona evra, a očekuje da se završi do 2025.

Sređivanje imovinskog stanja poboljšalo je bezbednost nad vlasništvom na nepokretnostima, što je povećalo sigurnost u ulaganje u Srbiju, navodi RGZ.

Kako ističu, Srbija se našla u fokusu United Nations Global Marketplace (UNGGM), nakon što je njen katastarski sistem proglašen primerom dobre prakse.

U našoj državi u toku je digitalizacija katastarskog sistema, a RGZ je proglašen institucijom sa dobrom praksom po oceni UN.

RGZ navodi i da su u poslednjih pola godine ugošćene četiri strane delegacije na visokom nivou, kako bi se upoznale sa radom srpskog katastra i u cilju razmene iskustva.

Zahvaljujući takvom pristupu Vlade Srbije, dat je doprinos povećanju broja stranih investicija i porastu cena nekretnina na tržištu.

Inače, ovo priznanje dolazi u vreme kada Hrvatska pokreće projekat vredan 390 miliona evra sa ciljem da sredi svoj katastar, a kako navode hrvatski mediji, ovaj projekat bi trebalo značajno da doprinese transparentnosti i efikasnosti sistema, što bi moglo da privuče strane investicije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...