RGZ: Sređivanjem katastra nepokretnosti BDP bi se uvećao za sedam odsto

od strane | 20/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Potpunim sređivanjem katastra nepokretnosti procenjuje se da bi se bruto domaći proizvod (BDP) Srbije povećao za više od sedam odsto na državnom nivou i preko 15 procenata u građevinskom sektoru, saopštio je Republicki geodetski zavod (RGZ).

Kako se navodi, Srbija je u reformi od 2015. planirala da se za projekat sređivanja zemljišne administracije potroši 50 miliona evra, a očekuje da se završi do 2025.

Sređivanje imovinskog stanja poboljšalo je bezbednost nad vlasništvom na nepokretnostima, što je povećalo sigurnost u ulaganje u Srbiju, navodi RGZ.

Kako ističu, Srbija se našla u fokusu United Nations Global Marketplace (UNGGM), nakon što je njen katastarski sistem proglašen primerom dobre prakse.

U našoj državi u toku je digitalizacija katastarskog sistema, a RGZ je proglašen institucijom sa dobrom praksom po oceni UN.

RGZ navodi i da su u poslednjih pola godine ugošćene četiri strane delegacije na visokom nivou, kako bi se upoznale sa radom srpskog katastra i u cilju razmene iskustva.

Zahvaljujući takvom pristupu Vlade Srbije, dat je doprinos povećanju broja stranih investicija i porastu cena nekretnina na tržištu.

Inače, ovo priznanje dolazi u vreme kada Hrvatska pokreće projekat vredan 390 miliona evra sa ciljem da sredi svoj katastar, a kako navode hrvatski mediji, ovaj projekat bi trebalo značajno da doprinese transparentnosti i efikasnosti sistema, što bi moglo da privuče strane investicije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...