RGZ obeležava dve decenije uspešne saradnje sa Švedskom

od strane | 03/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Republički geodetski zavod (RGZ) posetile su generalna direktorka Švedske agencije za međunarodnu saradnju (SIDA) Karin Jemtin i predstavnica ambasade Švedske Karin Mekdonald, kako bi obeležili dve decenije uspešne saradnje i najavili novi projekat pod nazivom „Smart SDI“.

Vrednost ovog projekta isnosi 2,25 miliona evra, a glavni ciljevi su jačanje nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka i olakšavanje pristupa, kao i deljenje i korišćenje geoprostornih podataka i usluga.

Na sastanku su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta koji finansira SIDA, a koji su sprovodili RGZ i Švedska agencija za kartografiju i katastar, a sa direktorom RGZ-a Borkom Draškovićem razgvoarano je i o novom projektu „Smart SDI“.

Menadžer projekta biće Matijas Rantanen, koji je poručio da će novi startap projekat doneti velike mogućnosti za RGZ Srbije, te da se nada uspešnoj saradnji koja traje u kontinuitetu već dugi niz godina.

Pomoćnik direktora Sektora za razvoj i inovacije Darko Vučetić istakao je da će Švedska nastaviti da podržava RGZ u narednom periodu.

– Oni nas prate svih ovih godina na reformskom putu i bez partnera SIDA i Vlade Švedske ne bismo uspeli da napravimo ovako uspešnu reformu. Zahvalni smo im, i srećni smo nakon saznanja da će Švedska Vlada da nastavi da podržava reforme u zemljišnoj administraciji i katastru – rekao je Vučetić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: