RFZO potpisao ugovore s privatnim klinikama i apotekama o uslugama

od strane | 15/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) zaključio je i ove godine ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama za pružanje usluga vantelesne oplodnje, operacije katarakte, hiperbarične medicine, kao i sa privatnim apotekama za ovu godinu.

Osiguranici RFZO vantelesnu oplodnju (VTO) o trošku Fonda mogu da obave u 15 privatnih klinika, što je za dve više nego prethodne godine.

Operaciju senilne i presenilne katarakte ove godine mogu da obave u 26 privatnih bolnica, među kojima su i dve nove.

Za usluge hiperbarične medicine RFZO ima ugovor sa deset privatnih zdravstvenih ustanova.

Ponudu za zaključivanje ugovora sa RFZO dosad je predalo i oko 800 privatnih apoteka, u kojima osiguranici mogu da preuzmu lekove koji se izdaju na recept.

Pravo na VTO o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja imaju žene do 45 godina i to neograničen broj pokušaja za prvo dete, odnosno dva stimulisana pokušaja i tri krioembriotransfera za drugo dete.

Vantelesna oplodnja na teret RFZO omogućena je i uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija – tri stimulisana postupka i tri krioembriotransfera uz jedan uvoz materijala, za žene do 45 godina.

Prijavljivanje za VTO sa doniranim ćelijama obavlja se preko e-Uprave. Za prva dva meseca od pokretanja ove usluge, preko e-Uprave se do sada prijavilo više od 600 žena.

RFZO je prošle godine na VTO uputio oko 8.500 parova, što je oko 1.500 više nego 2021.

Detaljan spisak privatnih ustanova u kojima se mogu obaviti usluge na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja objavljen je na sajtu RFZO. Oni podsećaju da se navedene usluge mogu obaviti i u državnim zdravstvenim ustanovama.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...