Raspisuje se novi konkurs za dodelu seoskih kuća

od strane | 18/01/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Kroz konkurs za dodelu seoskih kuća do sada je kupljeno 1.631 kuća u 570 sela, a očekuje se da će novim konkursom koji bi trebalo bi da bude raspisan u februaru, biti oko 5.000 zahteva za kupovinu nekretnina u srpskim selima.

U agencijama za nekretnine kažu da je trend rasta cena kvadrata koji je prošle godine bio prisutan u svim većim gradovima zahvatio i sela, pa su poskupele i kuće i njive, čak i one u najudaljenijim selima. Zato je, kako navode, sve teže pronaći kuću sa okućnicom za 10.000 evra.

Prema podacima Ministarstva za brigu o selu, najjeftinija kuća koštala je ranije 399.000 dinara. Nalazi se u selu Torak u opštini Žitište, objekat ima 64 kvadrata, a cenom je obuhvaćen i plac od 7 ari. Sa druge strane, maksimalan iznos od 1,2 miliona dinara dostigle su kuće u opštinama Sombor, Sečanj, Zaječar, Ćuprija i Bojnik.

– Kuća sa najvećom okućnicom od 2,5 hektara nalazi se u selu Dedevci, grada Kraljeva. Kuća od 134 kvadrata sa imanjem sada je posed mladog poljoprivrednika koji ima 21 godinu. U proseku oni koji su dobili kuće od države imaju 29,8 godina, a 300 podnosilaca prijave prešlo je da živi iz grada u selo – navode u resornom ministarstvu.

Od početka sprovođenja ovog programa 2021. opredeljeno je 1,7 milijardi dinara, dok je tokom prošle godine 980 seoskih kuća sa okućnicom kupljeno sredstvima iz ovog programa, za 1.080 milijardi dinara i one se nalaze u 396 sela širom Srbije, u 103 jedinice lokalne samouprave.

Najviše nekretnina za dve godine kupljeno je u Bačkoj Palanci, čak 110 kuća, dok je na drugom mestu Sombor sa 93 kuće.

Najtraženija sela

Najtraženija sela su bila Gajdobra, Despotovo, Mladenovo, Nova Gajdobra, Obrovac, Parage, Pivnice, Silbaš i Tovariševo.

Na jugu je najviše kuća podeljeno u Knjaževcu, Aleksincu, Pirotu, Dimitrovgradu, Leskovcu, dok je po jedna kupljena u Medveđi i Bujanovcu.

Selo koje ima najviše dodeljenih kuća je Bačko Petrovo Selo sa 55 kuća.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

tagovi: konkurs | kuca | selo | srbija

Preporučene vesti: