Raspisan konkurs za stipendiranje studenata na stranim univerzitetima

od strane | 03/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Fond za mlade talente Republike Srbije raspisao je Konkurs za stipendiranje 500 najboljih studenata drugog i trećeg stepena studija na vodećim svetskim univerzitetima za školsku 2023/24 godinu.

Kako je saopštio Fond, konkurs je otvoren za prijave do 1. novembra.

Predviđeno je stipendiranje do 500 najboljih studenata, koji će biti rangirani u skladu sa Listom vodećih svetskih univerziteta, a koju čini prvih 500 vodećih univerziteta sa važeće Liste Academic Ranking of World Universities – „Šangajska lista“ i Lista visokoškolskih ustanova iz oblasti umetnosti, koja se može pronaći na zvaničnom sajtu Fonda.

Kako se navodi, novina u ovogodišnjem Konkursu je dodatno stipendiranje pet najboljih studenata iz oblasti medicinskih nauka u okviru stipendije „Medicina za generacije“ u bruto iznosu od po 10.000 evra, koje donira kompanija „Novo Nordisk“.

Stipendija je posvećena danskom naučniku dr Augustu Krogu, dobitniku Nobelove nagrade i osnivaču kompanije. Takođe, novina je i da na Konkurs mogu da se prijave kandidati koji su osnovne studije završili u inostranstvu, ukoliko im je diploma nostrifikovana u Srbiji.

Fond za mlade talente se nalazi u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i tokom 15 godina postojanja dodeljeno je više od 40.000 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola. Takođe, Fond navodi i da je kompanija „Novo Nordisk“ pozitivan primer društveno odgovorne kompanije koja ulaže u nauku i izuzetnost i da je takva vrsta saradnje deo strateške opredeljenosti Fonda, da u saradnji sa privatnim sektorom, obezbedi dodatnu podršku mladim talentima Srbije.

– Sveobuhvatna reforma Fonda sprovodi se na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije i uz podršku Fondacije „Westminster Foundation for Democracy“ – navodi se u saopštenju.

Svi kandidati mogu da se prijave elektronskim putem, korišćenjem usluge eTalenti, na portalu eUprava, za šta je neophodno da poseduju aktivan nalog na eUpravi i da budu prijavljeni preko ConsentID mobilne aplikacije. Za instaliranje te aplikacije potrebno je preuzeti parametre u najbližoj ekspozituri Pošte ili u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, ukoliko se kandidat nalazi u inostranstvu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...