Radna grupa: Skoro pet milijardi evra za čistiji vazduh u Srbiji

od strane | 25/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je na sastanku Radne grupe za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha da ukupni investicioni troškovi za sprovođenje Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. iznose približno 2,6 milijardi evra.

Uz ovaj Program paralelno se radi na sprovođenju Akcionog plana od 2022. do 2026. za koji se izdvaja oko 2,1 milijardi evra.

Radnoj grupi predsedavala je premijerka Ana Brnabić i na tom sastanku odlučeno je da je posebno neophodno smanjenje emisija u sektoru energetike, na stacionarnim postrojenjima za sagorevanje, saobraćaju, velikim industrijskim postrojenjima i poljoprivredi, kako bi problem bio rešen u najkraćem mogućem roku.

Na sastanku je odlučeno i da je prioritetno zameniti uređaje za grejanje gde god je to moguće, što posebno važi za najveće i najzagađenije gradove u državi.

Kako je istaknuto, cilj je proširiti mrežu povezivanja na daljinsko grejanje, a Ministarstvo za javna ulaganja će podsticati građane koji nemaju te mogućnosti da se greju na manje zagađujuće načine. U suprotnom će biti teže rešiti problem zagađenja, zaključeno je na sastanku.

Članovi Radne grupe su konstatovali da je na gradskim ulicama mali broj eko-vozila i automobila sa ugrađenim katalizatorom i da taj broj treba povećati.

Kako bi se poboljšao kvalitet vazduha, zaključeno je da je izuzetno važno da državne institucije i lokalne samouprave intenzivno rade na sprovođenju aktivnosti, kao i da se medijskim kampanjama informiše javnost o značaju primene odgovarajućih energenata za grejanje poput peleta, biomase i drugih u borbi protiv zagađenja vazduha.

Izvor: Vlada Srbije

Preporučene vesti: