Prošle godine dodeljena 351 stipendija za studente u inostranstvu

od strane | 12/01/2023 | Društvo, Srbija

Foto: Ministarstvo nauke

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović kaže da je 2022. dodeljena 351 stipendija, u iznosu od 780.000 dinara, za srpske studente koji su svoje master i doktorske studije upisali u inostranstvu.

Begović je na prijemu dela prošlogodišnjih stipendista u Vladi Srbije rekla da je, osim ove podrške za studente, iz Fonda za mlade talente dodeljeno i više od 1.000 nagrada za srednjoškolce koji su postigli izuzetne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Ona je istakla da država na ovaj način pokušava da pomogne mladim ljudima da se školuju na najprestižnijim univerzitetima, a sa druge strane i da ih motiviše da se vrate u zemlju i da u budućnosti doprinesu njenom razvoju.

Ministarka je podsetila da je država osnovala dva fonda – Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku, po uzoru na sistem koji postoji u drugim zemljama i sa ciljem da oni koji su najbolji dobiju finansijsku podršku.

Miloš Radosavljević iz Fonda za mlade talente naveo je da je za 351 stipendiju tokom prošle godine utrošeno 340 miliona dinara, a broj stipendista se akumulativno povećava.

– Ministarstvo nauke nastavlja tu podršku, upravo zalaganjem ministarke Begović smo zadržali visinu stipendije kao i prethodnih godina, i mislim da ćemo u narednim godinama ići i na povećavanje tog iznosa – rekao je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, broj zainteresovanih studenata raste, jer je obrazovanje dinamična pojava, a sa druge strane veća je i njihova informisanost o stipendijama.

Izvor: Ministarstvo nauke

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...