Proslava kineske Nove godine u Srbiji od 21. do 26. januara

od strane | 20/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Vlada Republike Srbije, ambasada Narodne Republike Kine u Srbiji i Institut za pojas i put, u saradnji sa Beogradom, Novim Sadom, Nišom, Borom i Smederevom, organizuju proslavu kineske Nove godine u Republici Srbiji od 21. do 26. Januara.

Centralna proslava biće održana u subotu, 21. januara, u 17 časova, u Beogradu, na velikom šetalištu na Kalemegdanu, u prisustvu visokih zvaničnika Republike Srbije, ambasade NR Kine i Grada Beograda, uz spektakularni vatromet.

Zvaničnici će oživeti tradicionalni ples Igra lava, koji će povesti okupljene kroz Knez Mihajlovu ulicu do Trga Republike, gde će biti održan Festival ukusa Pojasa i puta koji ima humanitarni karakter.

Proslava u Beogradu biće nastavljena i u nedelju, od 12 do 18 časova.

Osim Beograda, kineska Nova godina biće obeležena i u Boru (23. januara), Novom Sadu (24-og), Smederevu (25-og) i Nišu (26-og), svuda sa početkom u 17 sati, gde će do 21 čas građani moći da uzmu učešće u humanitarnoj akciji i probaju specijalitete nekoliko zemalja Pojasa i puta, ali i da uživaju u Igri lava, nastupu borilačkih veština i perfomansu Cuđua (drevni kineski fudbal).

Svi sadržaji i pripremljeni program oslikaće prijateljstvo naroda Kine i Srbije u tradicionalnom obeležavanju Nove godine, a osim toga, svim posetiocima biće približena ideja i sveobuhvatni pristup velikoj inicijativi Pojas i put, predstavljanjem podataka i činjenica o realizaciji inicijative.

Osim toga, u prostorima u kojima će biti održane zvanične proslave biće postavljeni paviljoni gde će umetnici koji se bave ručnim radovima pokazati svoje veštine i umeće.

Ovaj humanitarni karavan ukusa i darova prijateljstva, poput malog trga iz bajke na kome će biti hrana i drugi proizvodi, gosti će za 200 dinara, koji će ići u dobrotvorne svrhe, dobiti jedan obrok i bezalkoholno piće iz neke od kuhinja zemalja članica inicijative Pojas i put, a za isti iznos i da se oprobaju u humanitarnom kvizu znanja za koji su pripremljene i nagrade.

Ujedno svi koji učestvuju u kvizu znanja moći će da učestvuju i u nagradnom konkursu koji će zajednički pripremiti Institut za pojas i put i Kineski kulturni centar, a gde će glavne nagrade biti dva puta po dve povratne avio karte na direktnim letovima za Kinu.

Sav prikupljeni prihod na Karavanu prijateljstva na Pojasu i putu će biti usmeren u humanitarne svrhe, i to u Beogradu – Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, u Novom Sadu – Crvenom krstu, u Smederevu – Crvenom krstu – narodnoj kuhinji, u Nišu – Centar za pružanje usluga socijalne zaštite „Mara“ Niš i u Boru – Opštoj bolnici Bor, dečjem odeljenju, a hrana koja preostane će biti donirana Banci hrane.

Izvor: Vlada Srbije

Preporučene vesti: