Prošla godina rekordna za srpski turizam

od strane | 20/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Prema izveštajima Evropske turističke komisije, Srbija je bila prva po rastu prihoda od turizma prošle godine.

U ovom dokumentu se navodi da je za prvih 10 meseci prošle godine ostvareno 21 odsto više noćenja, odnosno skoro 11 miliona noćenja, što je za milion više nego rekordne 2019.

Ovom rekordnom uspehu Srbije kada je turizam u pitanju, prethodio je period smanjenih putovanja usled koronavirusa. U tom periodu su i zemlje poput Turske, Rumunije, Letonije i Portugala ostale iza nas.

Prema navodima Turističke organizacije Srbije, naša država je i prva po rastu broja noćenja u odnosu na 2019. godinu, a za nama su zemlje poput Danske, Hrvatske, Grčke i Turske.

Kada govorimo o rezultatima mnoga turistička mesta još uvek nisu dostigla rezultate iz 2019. i prema proceni Svetske turističke organizacije, međunarodni turizam je na putu da dostigne 65 odsto nivoa pre pandemije, a na nivou Evrope taj procenat je oko 80 odsto.

Ukoliko sagledamo koliki je devizni priliv od turizma, sa više od dva miliona evra za prvih 10 meseci ove godine, prestigli smo rezultate iz 2019. i u odnosu na prošlu godinu ostvarili povećanje od 51 odsto, navodi se u ovoj analizi.

Izvor: Politika

tagovi: rekord | srbija | turizam

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...