Privreda Čačka u prošloj godini povećala izvoz i uvoz

od strane | 27/09/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Privreda Čačka je u 2022. povećala i izvoz i uvoz i ostvarila spoljnotrgovinsku razmenu u iznosu od 963 miliona evra, navodi se u izveštaju Gradske upave za lokalni ekonomski razvoj koji je usvojilo Gradsko veće na poslednjoj sednici.

Čačanska privreda povećala je izvoz u 2022. za 38 odsto, u odnosu na prethodnu godinu i on je ostvaren u vrednosti od 402 miliona evra, dok je uvoz bio u vrednosti od 561 miliona evra, što čini povećanje od 27 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Pokrivenost uvoza izvozom je bila oko 72 odsto.

Iz Čačka se najviše izvozilo u zemlje Evropske unije (EU) i to najviše u Nemačku, u vrednost izvoza od 136 miliona evra, u BiH (42 miliona evra), u Crnu Goru (21 miliona evra), Bugarsku (16 miliona evra) i u Rusiju (15 miliona evra).

Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj ocenila je da je primetan intenzivan rast izvoza čačanske privrede u Nemačku, za više od 50 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Privrednici u Čačku najviše su uvozili iz zemalja EU iz Češke, u vrednosti od 94 miliona evra, iz Turske (69 miliona evra), iz Italije (64,5 miliona evra), iz Nemačke (56 miliona evra i iz Poljske (38 miliona evra).

Najviše su se izvozili proizvodi od gvožđa, čelika, aluminijuma, kotlovi, mašine, alati i ostala elektro oprema, proizvodi od kaučuka i gume, kao i proizvodi od plastike, odeća, obuća, poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, drvo, hartija, karton i mnogi drugi.

Čačanski privrednici su najviše uvozili vozila, automobilske delove i pribor i gotovo istu robu i proizvode koje su i izvozili.

Izvor: Beta

Preporučene vesti: