Prikupljaju se novčana sredstva u kampanji za opstanak orla krstaša

od strane | 06/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da pokreće veliku kampanju za prikupljanje novčanih sredstava u cilju opstanka orla krstaša.

Kako navode u ovoj organizaciji, ova ptica grabljivica je već godinama na ivici opstanka.

– Nedavno je završen šestogodišnji PannonEagle LIFE projekat u okviru kojeg je u našoj zemlji po prvi put organizovano danonoćno čuvanje jednog ptičjeg para, postavljene su mentalne platforme za gneždenje krstaša, košeni zarasli pašnjaci i formirana hranilišta. Uloženi napori dali su rezultate pa sada, na početku 2023. godine, imamo pet gnezdećih parova orlova krstaša – navodi se saopštenju.

Iz ovog društva apeluju da je neophodna novčana pomoć koja će takođe biti iskorišćena i za obilazak gnezda u Vojvodini, u teškim terenskim uslovima, da je neophodno obezbediti hranu, gorivo i smeštaj za čuvare krstaša.

Koordinator kampanje iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Uroš Stojiljković rekao je da se 2016. u letnjoj oluji srušilo stablo na kojem je bilo gnezdo i zatrpalo krstaše zajedno sa mladuncima.

– Ptice su preživele samo zahvaljujući brzoj intervenciji volontera koji su ih spasili i postavili u veštačko gnezdo. Da tada nije bilo čuvara, verovatno bi svi stradali i tu bi bila gotova priča o krstašu u Srbiji – rekao je Stojiljković.

Takođe iz društva apeluju da je neophodna pomoć i da bi se osigurao opstanak mladih koji napuštaju roditeljsko gnezdo, a potrebna su i dva satelitska uređaja za praćenje uz kojih će čuvari moći brže da reaguju.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...