Prikupljaju se novčana sredstva u kampanji za opstanak orla krstaša

od strane | 06/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da pokreće veliku kampanju za prikupljanje novčanih sredstava u cilju opstanka orla krstaša.

Kako navode u ovoj organizaciji, ova ptica grabljivica je već godinama na ivici opstanka.

– Nedavno je završen šestogodišnji PannonEagle LIFE projekat u okviru kojeg je u našoj zemlji po prvi put organizovano danonoćno čuvanje jednog ptičjeg para, postavljene su mentalne platforme za gneždenje krstaša, košeni zarasli pašnjaci i formirana hranilišta. Uloženi napori dali su rezultate pa sada, na početku 2023. godine, imamo pet gnezdećih parova orlova krstaša – navodi se saopštenju.

Iz ovog društva apeluju da je neophodna novčana pomoć koja će takođe biti iskorišćena i za obilazak gnezda u Vojvodini, u teškim terenskim uslovima, da je neophodno obezbediti hranu, gorivo i smeštaj za čuvare krstaša.

Koordinator kampanje iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Uroš Stojiljković rekao je da se 2016. u letnjoj oluji srušilo stablo na kojem je bilo gnezdo i zatrpalo krstaše zajedno sa mladuncima.

– Ptice su preživele samo zahvaljujući brzoj intervenciji volontera koji su ih spasili i postavili u veštačko gnezdo. Da tada nije bilo čuvara, verovatno bi svi stradali i tu bi bila gotova priča o krstašu u Srbiji – rekao je Stojiljković.

Takođe iz društva apeluju da je neophodna pomoć i da bi se osigurao opstanak mladih koji napuštaju roditeljsko gnezdo, a potrebna su i dva satelitska uređaja za praćenje uz kojih će čuvari moći brže da reaguju.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: