Prihodi od srpskih putarina uvećani za skoro deset odsto

od strane | 15/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Srpskim autoputevima prošle godine prošlo je 68,5 miliona vozila, što je šest miliona više nego pre dve godine i ujedno predstavlja najveći broj do sada.

Putevi Srbije su od putarina prihodovali 36 milijardi dinara, što je za 9,6 odsto više nego godinu ranije, navedeno je u godišnjem izveštaju ovog preduzeća o naplati putarine.

Najveći promet prošle godine zabeležen je tokom avgustovskih godišnjih odmora, kada je srpske koridore koristilo 7,3 miliona vozača, a broj vozila na našim saobraćajnicama prvog reda proteklih deset godina je gotovo dupliran, jer je 2013. njima prošlo čak 36 miliona vozila.

Kako se navodi u izveštaju, najveći trend porasta saobraćaja bio je između 2020. i 2021. od 28 posto, a najveći pad između 2019. i 2020. od 14,22 procenata.

Prethodne godine, najviše putnika bilo je na najdužem i najfrekventnijem Koridoru 10, jer je njegov južni ili istočni krak koristilo svako drugo vozilo koje je prošlo kroz Srbiju.

Autoput Beograd-Preševo-Dimitrovgrad koristilo je čak 49,5 odsto vozača, autoput Beograd-Subotica 24,94 odsto, pa sledi Beograd-Šid sa 13,56 procenata.

Nešto manje se prevozilo autoputem Beograd-Čačak koji je koristilo 11,94 procenata vozača, ali je na ovom autoputu zabeležen najveći porast saobraćaja u odnosu na 2021. od čak 20,93 odsto, dok je najmanji porast od svega 6 procenata bio na najfrekventnijem autoputu od Beograda do Dimitrovgrada, odnosno Preševa.

Izveštaj je pokazao da se putarina naplaćuje na 829,87 kilometara autoputa, te da je povećan broj korisnika koji putarinu plaćaju karticama i to za 26,3 odsto, a bilo ih je 4,7 miliona.

U izveštaju se dalje navodi da je elektronsko plaćanje putarine preko TAG uređaja, koje je u ekspanziji, koristilo 500.000 vozača, tako da je broj elektronskih naplata putarina povećan za 15,89 odsto u odnosu na period pre dve godine.

Broj vozila koja na srpskim autoputevima nisu platila putarinu u proteklih pet godina se gotovo prepolovio, ali i dalje ima onih koji pokušavaju da se voze besplatno.

Prema podacima Puteva Srbije, tokom prošle godine 4.771 vozač je izbegao da plati putarinu, što je u proseku 13 učesnika u saobraćaju dnevno.

Broj odbeglih vozača, kako ih Putevi Srbije nazivaju, za 4,9 odsto manji je nego prethodne godine, a prema statistici ovog javnog preduzeća najviše odbeglih vozača bilo je u junu – 729.

Izvor: Politika

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...