Predstavljeno gastronomsko i kulturno nasleđe KiM na Sajmu zavičaja u Novom Sadu

od strane | 12/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Kancelarija za Kosovo i Metohiju predstavlja na 4. Sajmu zavičaja u Novom Sadu autentično gastronomsko i kulturno nasleđe naše južne pokrajine, uz degustaciju tradicionalnih domaćih proizvoda lokalnih poljoprivrednika.

Ta manifstacija ima za cilj okupljanje, povezivanje i jačanje saradnje institucija, organizacija i ostalih udruženja, kako bi se promovisali privredni, kulturni i turistički potencijali svih krajeva naše zemlje, sa posebnim akcentom na očuvanje bogate srpske kulturne baštine, tradicije i običaja, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Na štandu Kancelarije za KiM, preduzeće „Metohija“ posetiocima ovog sajma predstavlja vina različitih vinarija iz čuvenog vinogradarskog kraja Velike Hoče, koje neguje viševekovnu tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje vina.

Zemljoradnička zadruga „Zubin Potok“ će gostima omogućiti degustaciju šarskog sira koji je takođe autentičan proizvod južnog dela Kosova i Metohije, a za bogatom trpezom na štandu nalaze se i drugi domaći proizvodi kao što su džemovi, voćni sokovi, sušeno voće, med, zimnica i ostali lokalni specijaliteti.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Veselin Kočanović izjavio je da Kancelarija već dugi niz godina ulaže velike napore u promovisanju srpske kulture, običaja, tradicije, gastronomskih specijaliteta, turističkih potencijala i ostalih specifičnosti naše južne pokrajine.

– Na ovakvim manifestacijama pomažemo da se što uspešnije afirmišu privredni, kulturni i turistički potencijali, ali i ne zaborave dobri stari ukusi domaćih sokova, džemova, vina, rakije, zimnica i drugih proizvoda koji su i danas ostali autentični, poput šarskog sira i orahovačkih vina – ističe Kočanović.

On je zahvalio organizatorima sajma na pozivu za učešće na ovoj manifestaciji i dodao da će se Kancelarija za KiM i u buduće rado odazivati svim važnim događajima na kojima se predstavljaju potencijali i autentičnosti naše južne pokrajine, u cilju održivog razvoja, ekonomskog jačanja i podizanja životnog standarda našeg naroda na KiM, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...