Predstavljeno gastronomsko i kulturno nasleđe KiM na Sajmu zavičaja u Novom Sadu

od strane | 12/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Kancelarija za Kosovo i Metohiju predstavlja na 4. Sajmu zavičaja u Novom Sadu autentično gastronomsko i kulturno nasleđe naše južne pokrajine, uz degustaciju tradicionalnih domaćih proizvoda lokalnih poljoprivrednika.

Ta manifstacija ima za cilj okupljanje, povezivanje i jačanje saradnje institucija, organizacija i ostalih udruženja, kako bi se promovisali privredni, kulturni i turistički potencijali svih krajeva naše zemlje, sa posebnim akcentom na očuvanje bogate srpske kulturne baštine, tradicije i običaja, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Na štandu Kancelarije za KiM, preduzeće „Metohija“ posetiocima ovog sajma predstavlja vina različitih vinarija iz čuvenog vinogradarskog kraja Velike Hoče, koje neguje viševekovnu tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje vina.

Zemljoradnička zadruga „Zubin Potok“ će gostima omogućiti degustaciju šarskog sira koji je takođe autentičan proizvod južnog dela Kosova i Metohije, a za bogatom trpezom na štandu nalaze se i drugi domaći proizvodi kao što su džemovi, voćni sokovi, sušeno voće, med, zimnica i ostali lokalni specijaliteti.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Veselin Kočanović izjavio je da Kancelarija već dugi niz godina ulaže velike napore u promovisanju srpske kulture, običaja, tradicije, gastronomskih specijaliteta, turističkih potencijala i ostalih specifičnosti naše južne pokrajine.

– Na ovakvim manifestacijama pomažemo da se što uspešnije afirmišu privredni, kulturni i turistički potencijali, ali i ne zaborave dobri stari ukusi domaćih sokova, džemova, vina, rakije, zimnica i drugih proizvoda koji su i danas ostali autentični, poput šarskog sira i orahovačkih vina – ističe Kočanović.

On je zahvalio organizatorima sajma na pozivu za učešće na ovoj manifestaciji i dodao da će se Kancelarija za KiM i u buduće rado odazivati svim važnim događajima na kojima se predstavljaju potencijali i autentičnosti naše južne pokrajine, u cilju održivog razvoja, ekonomskog jačanja i podizanja životnog standarda našeg naroda na KiM, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...