Predsednik Vučić otputovao u dvodnevnu radnu posetu Kataru

od strane | 04/03/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je u radnu posetu Dohi, što će biti njegova prva poseta Kataru.

Vučić je prihvatio poziv emira države Katar, Njegovog Visočanstva šeika Tamim bin Hamada Al-Tanija, da učestvuje na 5. Konferenciji Ujedinjenih nacija na nivou država i vlada, koja će se održati od 5. do 9. marta u Dohi.

Tokom posete koja će trajati dva dana, Vučić će imati i bilateralni sastanak sa katarskim šeikom, što će biti njihov prvi susret. Glavne teme susreta biće unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje, ekonomija, trgovina i investicije.

Odnosi Srbije i Katara su prijateljski, a diplomatski odnosi između dve zemlje uspostavljeni su još 1989. godine. Diplomatska predstavništva su na nivou ambasadora, a na snazi je i niz bilateralnih sporazuma koji jačaju postojeće partnerstvo.

U oktobru 2021. godine, država Katar učestvovala je na svečanom otvaranju Samita pokreta nesvrstanih u Beogradu, kojim je obeležena 60-godišnjica prve konferencije ovog pokreta.

Tokom epidemiološke krize, emir Katara je uputio avion sa medicinskom pomoći Srbiji, kao izraz prijateljstva koje povezuje dve zemlje i dobrih bilateralnih odnosa i saradnje.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: